open-navfaktor-logo
search
Rastu tenzije
Nastavljeni protesti: Studenti na ulicama Beograda, nose "lične karte" Vučića, Vulina, Brnabić...
U Beogradu su u toku protesti studenata koji izlaskom na ulice žele pokazati revolt i sumnju u rezultate nedavno održanih izbora u Beogradu.
25.12.2023. u 13:00
get url
text

VEZANI TEKST - Pogledajte kako Vučićeva policija brutalno tuče demonstrante u Beogradu

Okupili su se u 11 sati ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u Beogradu, a pridružili su im se i demonstranti iz Novog Sada. Demonstranti su pročitali svoje kritike i zahtjeve, a prva stavka se tiče, kako tvrde, nepravilnosti pri izradi biračkih spiskova i registraciji birača.

Sumnjaju u krađu glasova na izborima i nepropisno rukovanje izbornim materijalom. Pozivajući se na ustavno pravo na slobodne izbore, demonstranti su kazali da svaki pojedinac ima pravo izbora i da tu ne smije biti prisile.

Traže provjeru i ažuriranje biračkih spiskova i istragu o sumnjama u krađu glasova. Kako su ranije najavili, ukoliko od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave ne dobiju afirmativan odgovor na njihove zahteve, demonstranti su nastavili protest uz blokade saobraćaja na dvije lokacije u glavnom gradu Srbije.

Također, razvili transparente na kojima su predstavili "lične karte" političara sa aferama. Mašu "ličnim kartama" predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, čelnika Skupštine Vladimira Orlića, premijerke Ane Brnabić i donedavnog direktora Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Grupa od 345 nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu uputila je podršku studentskim protestima. Dobrica Veselinović u ime koalicije "Srbija protiv nasilja" rekao je da će se i večeras održati protest ispred zgrade Republičke izborne komisije i apelovao je da on prođe mirno i bez incidenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.