open-navfaktor-logo
search
U SAD-u
Novi incident sa Boeingom: Putničkom avionu u letu otpao poklopac motora
AUTOR: Autor: CNN/Faktor
08.04.2024. u 08:59
get url
text
Otpao poklopac motora
Otpao poklopac motora
Avion Boeing 737-800 kompanije Southwest Airlines koji je letio u Houston, SAD, vratio se u nedjelju na Međunarodni aerodrom u Denveru nakon što je poklopac motora otpao i udario u krilo, saopćila je Federalna uprava za avijaciju.
Naveli su da će istražiti ovaj incident.
Na snimku kontrole letenja, jedan od pilota je rekao da je "nekoliko putnika i stjuardesa čulo da je nešto glasno udarilo u krilo", piše CNN.
- Izvinjavamo se zbog neugodnosti zbog kašnjenja, ali naš najveći prioritet je krajnja sigurnost naših putnika i zaposlenih - saopćila je kompanija.
Dodali su da nije bilo povrijeđenih.
Iz kompanije su naveli da će njihovi timovi za održavanje pregledati avion, koji je poletio u 7:49 po lokalnom vremenu i vratio se u 8:15 ujutro. Let je dostigao visinu od oko 10.000 stopa.
Boeing je odbio da komentariše i uputio je CNN na Southwest za informacije o operacijama aviona i flote.
Ovo je najnoviji u nizu mehaničkih problema koji muče Boeingove avione u posljednjih nekoliko mjeseci, iako se kompanija suočila s godinama kontrole sigurnosti svojih aviona.
Između ostalog, u januaru se desio incident kada je s aviona tokom leta otpao bočni dio trupa i prozor. Radilo se o letu kompanije Alaska Airlines, nakon čega su privremeno prizemljili svoju flotu aviona Boeing 737-9. 
I prije mjesec je zabilježen incident kada je avionu Boeing 777 tokom polijetanja otpala guma, te je prisilno sletio u Los Angeles, odakle je bio i poletio za Japan. Guma je završila na parkingu aerodroma, oštetivši nekoliko automobila. Srećom, nije bilo povrijeđenih.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.