open-navfaktor-logo
search
Ozbiljne optužbe
Politico: Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi favorizira Srbiju
Mađar Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje, našao se na meti kritika zbog svoje selektivne politike kada su u pitanju zemlje zapadnog Balkana.
05.10.2021. u 12:18
get url
text

Portal politico.eu se u tekstu poziva na više neimenovanih dužnosnika evropskih institucija i na analizu internih dokumenata, teško optužuje mađarskog diplomata, bliskog premijeru Viktoru Orbanu za pristranost i favoriziranje Srbije.

VEZANI TEKST - Varhelyi: Ljudi sa Zapadnog Balkana mogli bi stvoriti novu migrantsku krizu u EU

- Povjerenik Varhelyi nadgledao je kampanju umanjivanja zabrinutosti u vezi s vladavinom prava u državama kandidatkinjama za članstvo u EU. Iako bi mađarski diplomat trebao dati nepristrane procjene svih zemalja kandidatkinja, on prije svega zagovara kandidaturu jedne zemlje - Srbije, uprkos činjenici da Beograd nije napredovao po ključnim pitanjima, a u nekima je čak i nazadovao, prema tijelima za nadzor demokratije - naveo je Politico.eu.

Varhelyi je odbio intervju u vezi s člankom u Politicu, ali je dostavio pisane odgovore na pitanja u kojima je branio svoj pristup.

Pristup povjerenika za susjedstvo i proširenje nije u skladu s pristupom mnogih članica EU-a i oštro se razlikuje od uputa predsjednice Komisije Ursule von der Leyen kada je imenovan 2019. godine, ali se njegovo stajalište podudara sa stajalištem jedne vlade, njegove vlastite, dodaje utjecajni portal.

Mađarski premijer Viktor Orban, bliski saveznik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, veliki je zagovornik brzog primanja Srbije u EU. Orban je u plaćenom oglasu objavljenom u julu u više država članica iznio svoje poglede na budućnost EU-a u sedam tačaka, a jedna od njih je da Srbiju treba primiti u EU.

Ambasadori država članica EU-a u ponedjeljak su postigli saglasnost da se u tekst izjave koja će biti objavljena u srijedu nakon samita EU - Zapadni Balkan u Brdu kod Kranja uvrsti rečenica da EU "ponovno potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi" tih zemalja.

VEZANI TEKST - Zastupnici iz EU-a pisali Borrellu i Varhelyiju: Kasno ste isporučili vakcine Balkanu, to je nedostatak političke vizije

Činjenica da je trebalo pregovarati o pukom ponavljanju fraze o evropskoj perspektivi, a koja se rutinski ponavlja od 2003. godine, dovoljno govori o raspoloženju u EU o daljnjem širenju.

Politico citira jednog neimenovanog diplomata koji je rekao da je Varhelyi "Voldemort proširenja EU-a". Lord Voldemort je imaginarni lik iz serije romana o Harryju Potteru, zli čarobnjak i najveći negativac u romanima.

U članku se navodi i izjava jednog dužnosnika Komisije da Varhelyi "podriva vjerodostojnost Komisije u očima partnera i država članica".

- On slijedi agendu svojih gospodara u Budimpešti, prijateljski se ponaša prema autoritarnim vođama i uglavnom zanemaruje pitanja u vezi s vladavinom prava - rekao je jedan diplomat.

Politico navodi da su najbliži saradnici povjerenika Varhelyija, koje je lično odabrao, pokušali izbrisati ili razvodniti kritike u službenim dokumentima o demokratskim nedostacima u Srbiji.

VEZANI TEKST - Varhelyi: Mini Šengen je dobra priprema za članstvo u EU, rezultate plana ćete vidjeti u narednih pet godina

Prema riječima dvojice dužnosnika Komisije, Varhelyijev kabinet nadogradio je procjenu Srbije kako bi dao pozitivniji pogled na pitanja vladavine prava u ovogodišnjem nacrtu izvještaja o proširenju, u kojima Komisija ocjenjuje napredak zemalja kandidata i koji se trenutačno priprema.

Na pitanje kako odgovora na kritike da gura Srbiju uprkos izostanku napretka, Varherlyi je u pisanom odgovoru rekao da on zagovora proširenje za cijeli Zapadni Balkan, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.

Varhelyijevo guranje Srbije naišlo je na otpor u drugim dijelovima Komisije. Opća uprava za pravosuđe i zaštitu potrošača dala je negativno mišljenje na ovogodišnji nacrt izvještaja o napretku.

Čak su i dužnosnici iz Opće uprave za proširenje pozivali svoje kolege u drugim Općim upravama da se suprotstave nacrtu koji je došao iz njihove Opće uprave.

Međutim, dužnosnici u drugim upravama ne mogu se boriti s Varhelyijem oko svakog pitanja koje se pojavi u dokumentu, rekao je jedan dužnosnik.

VEZANI TEKST - Evropski komesar u Beogradu: Region Zapadnog Balkana može da raste kao cjelina

U članku se ističe da Varhelyi ima nepravedan pristup i prema Sjevernoj Makedoniji jer Orbanova vlada podržava nacionalno-konzervativnu opoziciju u toj zemlji.

Navodi se da je mađarska vlada dala azil bivšem makedonskom premijeru Nikoli Grueskom, koji je osuđen za korupciju.

Varhelyija se optužuje da nije pošteni posrednik između Sjeverne Makedonije i Bugarske, koja blokira otvaranje pregovora sa Skopljem.

Njegov prijedlog da se razdvoje pitanje otvaranja pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, tako da se otvore pregovori s Albanijom, a Sjevernu Makedoniju ostavi na čekanju također je izazvao zgražanje.

- To je bio apsolutno pogrešan i fatalan signal jer su obje zemlje ispunile sve kriterije za početak pregovora. Čemu takav nejednak tretman - rekao je Romeo Franz, njemački zastupnik Zelenih u Evropskom parlamentu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.