open-navfaktor-logo
search
Incident u Skoplju
Porodica pokušala oteti tijelo pacijentice preminule od koronavirusa, jedna osoba privedena
Jedna osoba je privedena nakon incidenta koji se dogodio u Skoplju, u utorak, 30. juna uvečer, kada su članovi porodice pokušali nasilno od medicinskog osoblja iz bolnice "8. septembar" da uzmu tijelo pacijentkinje preminule od COVID-19.
02.07.2020. u 08:15
get url
text

Javnost je o tome obavijestio i sam ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče, koji je na svom Facebook profilu između ostalog napisao: "Pokušali su prisilno uzeti tijelo bez primjene odgovarajućeg protokola za pokojnika COVID-19."

Preminula 60-godišnja pacijentkinja je prethodno pet dana bila na respiratoru, a u skladu sa protokolima, pokojne pacijente od COVID-19 iz bolnice preuzimaju specijalne ekipe iz pogrebnog preduzeća, opremljene sa skafanderima i drugom posebnom opremom. Kako su saopćili iz Ministarstva unutrašnjih poslova privedeni je također pozitivan na korona virus i nije poštovao prethodno izdato naređenje o samoizolaciji.

'Po nekoliko pacijenata umre u jednoj smjeni' 

Jedna od ljekarki koja radi u bolnici 8. septembar, uznemirena zbog ovih događaja zatražila je da ostane anonimna, kaže da se četiri mjeseca bore da spašavaju živote i da su pri kraju sa silama. Ljekarima i medicinskim sestrama se događa da kolabiraju od umora, da povraćaju od stresa i napora. Ona objašnjava da im strah od napada i prijetnji koje dobijaju otežava i bez toga težak rad.

- Gubljenje bitke sa COVID-19 i smrt nekoliko pacijenata u jednoj smjeni je najstrašnije nešto što se može desiti doktoru, ali radimo sve što možemo - kaže doktorica, piše Radio Slobodna Evropa.

U međuvremenu na društvenim mrežama ljekari dijele negativne komentare koje dobijaju od građana, čime pokazuju sa kakvim bijesom i agresijom se moraju suočiti u svom radu.

Borozanov: Politika da makne ruke iz zdravstva 

Mikrobiolog, doktor Nikola Panovski kaže da je atmosfera strašna, jer su i građani i ljekari nervozni zbog zdravstvene krize.

- Uznemireni su i jedni i drugi, a ljekari su nervozni i zbog komentara od nekih koji su se drznuli da opravdavaju one koji su napali ljekarku. Možete li zamisliti kakvo je stanje - pita Panovski.

Raniji predsjednik Ljekarske komore Vladimir Borozanov kaže da se agresivno ponašanje građana za vrijeme pandemije može pripisati različitim stavovima političkih partija u vezi bolesti i virusa. On traži da politika makne ruke iz zdravstva i da ne stimuliše agresivno ponašanje prema zdravstvenim radnicima.

- Umjesto da politika stvori bolju atmosferu i da stimuliše saradnju između pacijenata i ljekara, ona stvara situaciju da oni budu neprijatelji. Ljekari i pacijenti moraju biti prijatelji, a sada nema ništa od toga - kaze Borozanov.

Govor mržnje prema ljekarima i širenje lažnih vijesti 

Panovski smatra da zdravstvene vlasti moraju preduzeti mjere kojima će se zabraniti širenje govora mržnje prema ljekarima, kao i kampanja za pokretanje svijesti građana o opasnim posljedicama od lažnih vijesti koje se šire vec četiri mjeseci. Ministar Filipče najoštrije je osudio incident koji se desio u bolnici 8. septembar.

- Ovo je čin krajnjeg nepoštovanja svih zdravstvenih radnika koji se više od četiri mjeseci danonoćno bore za svaki ljudski zivot. Ovo je diskreditacija njihovog rada, njihovog truda i žrtve, rizika kome su izloženi i odricanja - napisao je Filipče na Facebooku.

U međuvremenu, brojke novozaraženih od korona virusa u junu stavljaju Sjevernu Makedoniju u red najteže pogođenih zemalja u svjetskim okvirima prema registriranim slučajevima, ali i u odnosu na smrtnost. Već nekoliko sedmica svakodnevno je broj novooboljelih iznad 100, a ukupan broj mrtvih je iznad 300.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.