open-navfaktor-logo
search
"Nezapamćeni skandal"
"Potvrda antievropskog karaktera Vlade Dritana Abazovića": Oštre rakcije u Crnoj Gori zbog ministara na proslavi "dana RS-a"
Opozicione političke partije u Crnoj Gori, Islamska zajednica u Crnoj Gori, ali i dio javnosti oštro je reagirao na vijest da su ministar finansija u Vladi Crne Gore Aleksandar Damjanović i ministar pravde Marko Kovač prisustvovali svečanoj akademiji obilježavanja "dana Republike Srpske" u Banjoj Luci, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.
09.01.2023. u 13:46
get url
text

Iz najveće opozicione stranke, Demokratske partije socijalista (DPS), poručeno je da je prisustvo ministara pravde i finansija Kovača i Damjanovića akademiji u Banjoj Luci još jedna potvrda antievropskog karaktera Vlade Dritana Abazovića.

VEZANI TEKST - Dva crnogorska ministra prisustvovala obilježavanju neustavnog dana RS-a

Zastupnik DPS-a Miloš Nikolić naveo je da Abazovićeva vlada svakim danom svog funkcionisanja ugrožava dobrosusjedske odnose i evropsku perspektivu Crne Gore.

- Ovaj nezapamćeni skandal koji sebi nije dozvolila ni apostolska Vlada Zdravka Krivokapića još jedan je žestok udarac za međunarodni imidž i reputaciju naše države koji prijeti da Crnu Goru kompromituje kao pouzdanog regionalnog partnera - naglasio je Nikolić u saopćenju.

Kako je naveo, zato je neophodno što prije izabrati sudije Ustavnog suda Crne Gore.

- I prekinuti agoniju kako bismo što prije došli do vanrednih parlamentarnih izbora, nakon kojih će Crna Gora dobiti stabilnu, odgovornu i evropski orijentisanu Vladu koja će povratiti stabilnost i nastaviti da vodi zemlju putem evropskih integracija - rekao je Nikolić.

Iz Liberalne partije pozvali su Vladu Crne Gore da uputi zvanično izvinjenje građanima i međunarodnim partnerima i ogradi se od skandaloznog čina.

- Kao i da pokuša da ublaži posljedice skandala koji sa podozrenjem posmatra kompletna javnost - navodi se u saopćenju.

VEZANI TEKST - Majke Srebrenice: Žalimo što se Crna Gora svrstala među one države koje slave i veličaju genocid

Bošnjačka stranka je snažno osudila prisustvo dvojice ministara svečanoj akademiji u Banjoj Luci, nazivajući takav čin "prvorazrednim međunarodnim skandalom".

Iz ove partije su podsjetili da je na "današnji dan počeo rušilački i ubilački pohod na državu Bosnu i Hercegovinu, s ciljem istrebljenja prvenstveno bošnjačkog naroda i uništenja svih njegovih obilježja".

- Zato javno pitamo Damjanovića i Kovača da li su prisustvom svečanoj akademiji u Banjoj Luci predstavljali Vladu Crne Gore, da li su putovali kao vladini zvaničnici i o čijem trošku - saopćeno je iz Bošnjačke stranke.

Prisustvo Damjanovića i Kovača skupu u Banjoj Luci osudili su i iz SDP-a i SD-a, a istim povodom oglasio se i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.

- Iskreno žalim što ministri u Vladi Crne Gore učestvuju na skupu povodom "dana Republike Srpske" u Banjoj Luci, na poziv Milorada Dodika, koji je između ostalih nagradio ordenom predsjednika Rusije Vladimira Putina - napisao je na svom Twitter profilu Fejzić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.