open-navfaktor-logo
search
Oružje velike preciznosti
Potvrđeno iz Pentagona: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u martu, ali na zahtjev Ukrajine nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka
AUTOR: Faktor
25.04.2024. u 08:00
get url
text
FOTO: ARHIV
Sjedinjene Američke Države poslale su Ukrajini novi raketni sistem dugog dometa, potvrdio je Pentagon.
To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u martu, ali na zahtjev Ukrajine nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Predsjednik Joe Biden dao je upute svom timu da izvrši isporuku nakon što je Rusija nabavila balističke projektile od Sjeverne Koreje i upotrijebila ih protiv Ukrajine, saopćio je Pentagon.
Vojni taktički raketni sistem - poznati kao ATACMS - pomoći će Ukrajini da ugrozi ruske snage na bilo kojem dijelu okupiranog ukrajinskog teritorija, saopćilo je Ministarstvo.
Objava je uslijedila nekoliko sati nakon što je Biden rekao da će svježa vojna pomoć početi pritjecati Ukrajini "u sljedećih nekoliko sati", nakon što je potpisao teško izboreni zakon koji predviđa milijarde dolara nove potrošnje za podršku borbi Ukrajine protiv Rusije.
- Pobrinut ću se da isporuke počnu odmah. U sljedećih nekoliko sati - doslovce za nekoliko sati - počet ćemo slati Ukrajini opremu za municiju protitvzračne odbrane, topništvo za raketne sisteme i oklopna vozila - rekao je Biden u Bijeloj kući.
Naglasio je da je obnavljanje ukrajinskih zaliha američkog oružja ulaganje "ne samo u sigurnost Ukrajine već i u sigurnost Evrope i vlastitu sigurnost."
Biden je upozorio da bi, ako Ukrajina ne uspije, sljedeći korak ruskog predsjednika Vladimira Putina mogao biti direktan napad na saveznike u NATO-u:
- Ne bismo imali drugog izbora nego priteći im u pomoć. Baš kao što su naši saveznici u NATO-u pritekli u pomoć nama nakon napada 11. septembra.
Nekoliko američkih medija, pozivajući se na dužnosnike američke vlade, izvijestilo je da su projektili dugog dometa stigli prošle sedmice i da su već iskorišteni.
NBC News je objavio da je Ukrajina pokrenula napad na okupirani Krimski poluotok prošle sedmice, a ove sedmice na okupirani grad Berdjansk na jugoistoku Ukrajine.
Prema izvještajima, dodatne rakete ATACMS također će biti uključene u vojni paket koji je najavio američki predsjednik Biden u srijedu nakon odobrenja Kongresa.
Pentagon nije izričito naveo jesu li isporučene rakete ATACMS modeli s dometom od oko 300 kilometara ili oni s manjim dometom.
Senatori u Kongresu SAD-a odobrili su paket pomoći Ukrajini vrijedan 61 milijardu dolara nakon što je Zastupnički dom dao svoje odobrenje nakon višemjesečnih političkih svađa i oštrog protivljenja krajnje desničarskih republikanaca.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.