open-navfaktor-logo
search
Još jedan pozitivan korak
Preporučen prijem Kosova u članstvo Vijeća Evrope bez ikakvih preduvjeta, BiH glasala protiv
Anadolija/RTRS
27.03.2024. u 17:30
get url
text
FOTO: Besnik Tahiri/X/AA
FOTO: Besnik Tahiri/X/AA
Komitet za politiku i demokratiju Vijeća Evrope usvojio je izvještaj izvjestiteljke Vijeća Evrope (SE) za Kosovo Dore Bakoyannis, kojim se preporučuje prijem Kosova u članstvo bez ikakvih preduvjeta, javila je Anadolija.
Za ovu odluku glasali su predstavnici 31 zemlje, a protiv su bili članovi delegacija Bosne i Hercegovine Snježana Novaković Bursać, Crne Gore Maja Vukićević i Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić, prenio je RTRS.
Novaković Bursać je izjavila da bi prijem Kosova u Vijeće Evrope značio kršenje kako međunarodnog prava, tako i prava pojedinca i utjecao na buduću arihtekturu Evrope.
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani potvrdila je da je Komitet za politiku i demokratiju Vijeća Evrope usvojio izvještaj Bakoyannis.
- Još jedan pozitivan korak - navela je Osmani je na mreži X.
Istakla je da nakon što je komitet danas odobrio izvještaj, pristupanje Kosova Vijeću Evrope prelazi na Parlamentarnu Skupštinu Vijeća Evrope.
- Nastavit ćemo da radimo sa saveznicima kako bismo osigurali da svi naši građani dobiju pravi pristup instrumentima VE kroz punopravno članstvo - poručila je Osmani.
Zamjenik ministra vanjskih poslova i dijaspore Kosova Kreshnik Ahmeti objavio je da se nijedna od obaveza koje Kosovo treba da preuzme ne mora ispuniti prije članstva.
- Čak i u tački 11 jasno je navedeno da se obećanje mora ispuniti nakon članstva. Svi prijedlozi za postavljanje novih preduvjeta odbačeni su od većine članova komiteta, što pokazuje da bi Kosovo trebalo da postane članica u maju ove godine i da bi novi preduvjeti bili nepravedni - napisao je Ahmeti.
Kosovska predsjednica je ranije danas rekla da Zajednica općina sa srpskom većinom na Kosovu nije uvjet za članstvo, te da se u izvještaju Bakoyannis o Zajednici govori kao o jednoj od obaveza nakon članstva.
Uvjete za prijem Kosova u Vijeće Evrope Vlada Kosova je ispunila kada je 13. marta naložila Kosovskoj katastarskoj agenciji da sprovede odluku Ustavnog suda Kosova o vraćanju 24 hektara zemlje pravoslavnom manastiru Visoki Dečani.
Kosovo je maja 2022. godine predalo zvaničnu aplikaciju za članstvo u Vijeću Evrope, dok je aprila 2023. prošlo prvu fazu procedure kada je Komitet ministara Vijeća Evrope odlučio da proslijedi zahtjev za članstvo Kosova Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.
Za prijem u članstvo Vijeća Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova od 46 zemalja članica. S obzirom na to da se Rusija povukla kako bi izbjegla izbacivanje iz te međunarodne organizacije nakon što je vojno napala Ukrajinu, Kosovo je odlučilo da aplicira za članstvo.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.