open-navfaktor-logo
search
Uoči izbora u Hrvatskoj
Puhovski za Faktor: Ako pobijedi desnica, stalno će nešto htjeti uređivati u BiH
Hrvatska sutra bira novi saziv Sabora, a najviše šansi daje se koaliciji lijevog centra Restart koju predvodi SDP, zatim vladajućem HDZ-u te Domovinskom pokretu kontroverznog Miroslava Škore.
04.07.2020. u 17:02
get url
text

 Zagrepčanin Žarko Puhovski, profesor filozofije i aktivista za ljudska prava, za Faktor je analizirao šta bi mogli donijeti ovi izbori.

- Prema anketama, najviše mandata mogla bi osvojiti koalicija Restart, ali to uopće ne znači da će imati većinski paket u Saboru. Naime, SDP je u ovoj koaliciji okupio sve što je praktično mogao, ostaje još jedino koalicija Možemo. S druge strane ideološkog spektra su HDZ i Domovinski pokret. Zajedno oni mogu imati lako većinu u Saboru. Istina, trećina kandidata Domovinskog pokreta je u predizbornoj kampanji javno kazala da ne želi u “brak” s HDZ-om – kaže Puhovski.

No, nadaleko je poznata sposobnost HDZ-a da vrbuje jednog po jednog zastupnika.

- Da, to je tačno. Međutim, postoji mogućnost da se to ne desi i da se izbori ponove krajem oktobra ili početkom novembra – smatra Puhovski.

Ljeto obično nije vrijeme da se održavaju izbori. Čini se da se aktuelnom premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću baš žurilo.

- Nema dileme da je HDZ htio iskoristiti dobar rad i imidž Kriznog štaba tokom pandemije koronavirusa. To bi bio dobar potez prije mjesec ili dva. U međuvremenu se ispostavilo da je nekoliko članova Kriznog štaba na kandidatskoj listi HDZ-a. Insistiranje na izborima u doba korone i tokom ljeta sutra će nam donijeti kolone od desetaka ljudi kako na visokoj temperaturi čekaju da uđu na biračko mjesto. Znači, o građanima se baš i ne vodi računa – ističe Puhovski.

Šta izbori mogu donijeti u kontekstu odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske?

- Za BiH bi bilo bolje da pobijedi SDP, manje bi se gledalo u Mostar, a više u Sarajevo. No, to je malo vjerovatno. I sami znate kakva je povezanost HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH. Mislim da bi obje opcije na sto stavili popravljanje položaja Hrvata u BiH, s tim da bi ova desna opcija, HDZ i Domovinski pokret stalno imala ofanzivu na BiH, potrebu da svako malo interveniše u susjedstvu – stava je Puhovski.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.