open-navfaktor-logo
search
Aleksandar Studenikin
Ruski diplomata izbačen iz EU-a zbog navodne špijunaže je OSCE-ov posmatrač na izborima u Srbiji
Ruski diplomata, kojeg je Evropska unija protjerala iz Brisela zbog navodne špijunaže i uz obrazloženje da se bavio "ilegalnim i remetilačkim radnjama" posmatrač je na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji u okviru misije OSCE-a, najvećeg sigurnosnog tijela u Evropi, pokazalo je istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).
12.12.2023. u 21:35
get url
text
Aleksandr Studenikin među ruskim diplomatama u Briselu, februar 2020. godine
Aleksandr Studenikin među ruskim diplomatama u Briselu, februar 2020. godine

Aleksandar Studenikin (49) bio je savjetnik u stalnoj misiji Rusije pri EU u Briselu, kada su u aprilu 2022, dva mjeseca nakon početka Ruske invazije na Ukrajinu, on i još 18 ruskih diplomata proglašeni za persone non grata.

EU je saopćila da su ruske diplomate sa crne liste angažovane u aktivnostima "protiv interesa i sigurnosti EU i njenih država članica".

Studenikin je sada među grupom od 30 izbornih posmatrača koji 17. decembra ove godine predstavljaju Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) na izborima u Srbiji za parlament i skupštine 65 općina.

U medijskim izvještajima se ranije navodilo da je Studenikin bio službenik ruske vanjske obavještajne službe, poznate kao SVR. Visoki evropski zvaničnik sa pristupom povjerljivim informacijama također je rekao za RSE da Studenikin radi za SVR, iako sam Studenikin negira bilo kakve veze sa obavještajnim službama.

Studenikin je jedan od četiri Rusa na listi dugoročnih posmatrača u posmatračkoj misiji OSCE-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Ovi posmatrači su odgovorni za praćenje čitavog izbornog procesa, odnosno kako se precizira na sajtu OSCE-a, zaduženi su za prikupljanje informacija i "sticanje dubljeg razumijevanja ukupnih administrativnih procedura i okolnosti kampanje".

Grupa također uključuje posmatrače iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Danske, Bjelorusije i još sedam zemalja.

Studenikinovo postavljenje je privremeno, međutim postoji više pokazatelja da je Srbija postala česta destinacija za ruske diplomate izbačene iz EU.

Zemlje članice OSCE-a zadužene su za izbor pojedinaca koje žele da se pridruže misiji za posmatranje izbora, tako da OSCE ne upravlja direktno regrutovanjem ovih posmatrača.

Studenikin, koji je nekada radio u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u Hagu, doputovao je u Srbiju 19. novembra da bi počeo da radi kao posmatrač izbora OSCE-a.

Studenikinova grupa posmatrača je zadužena za nekoliko općina u istočnoj Srbiji, a on se već sastao sa lokalnim političkim predstavnicima u Zaječaru i Kladovu, u blizini granice sa Bugarskom, odnosno Rumunijom.

Ostatak teksta možeteb pročitati na portalu Radio Slobodna Evropa. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.