open-navfaktor-logo
search
Jasan stav Njemačke
Scholz poručio Plenkoviću: Izbori u BiH se moraju provesti što prije
Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković u posjeti je Njemačkoj gdje se sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Plenković i Scholz dali su izjavu za medije nakon sastanka u Berlinu. 
01.06.2022. u 20:37
get url
text

VEZANI TEKST - Diplomatska bitka preko BiH: Hoće li biti održani izbori, računa li Čović na Brisel, kakva je uloga SAD-a, Britanije i Njemačke

Scholz je kazao da mu je tema Zapadnog Balkana važna, te komentirao izbore u Bosni i Hercegovini koje, kako je kazao, treba provesti što prije.

- Obje zemlje zalažu se isto tako za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, a Hrvatskoj je posebno važna BiH. Premijer Plenković u tom je kontekstu njemačkom kolegi predstavio izrazito kompliciranu situaciju u toj zemlji, položaj hrvatskog naroda i potrebu za izmjenom izbonoga zakona. Plenković i Scholtz načeli su sve ove teme na realativno kratkom "tete a tete" sastanku, međutim, razgovor o njima nastavio se i tokom radne večere koja je upravo u toku - objavio je HRT. 

Hrvatski premijer je istakao visoki stepen saglasnosti sa Scholzom o nizu globalnih i regionalnih pitanja. Kazao je kako se sa Scholzom uslaglasio u osudi ruske invazije na Ukrajinu te istakao kako treba nastaviti pomagati Ukrajini.

Plenković je govorio i o ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengen te kazao da Hrvatska odluku o članstvu u eurozoni očekuje sredinom jula. 

- Tako ćemo ispuniti jedan od dva strateška cilja dublje integracije Hrvatske u EU, a drugi je Schengen gdje smo ispunili sve kriterije. Naš je cilj da članstvo u europodručju i Schengenu budu realizirani 1. januara 2023. i drago mi je da u tom pogledu imamo kontinuiranu podršku Njemačke, posebno kancelara Scholza - kazao je Plenković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.