open-navfaktor-logo
search
Susreti
Sebastian Kurz: Stabilnost Evrope uveliko ovisi o stabilnosti Zapadnog Balkana
Kancelar Republike Austrije u Beču je danas organizirao radni sastanak na kojem su prisustvovali čelnici vlada Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Kosova, te evropski komesari Johannes Hahn i Mariya Gabriel
19.11.2018. u 16:09
get url
text

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je kako stabilnost Evrope u velikoj mjeri ovisi o stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana, javlja Anadolu Agency (AA).

Kancelar Republike Austrije Kurz u Beču je danas organizirao radni sastanak na kojem su prisustvovali čelnici vlada Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Kosova, te evropski komesari Johannes Hahn i Mariya Gabriel.

Teme sastanka su bile regionalna saradnja, perspektive Zapadnog Balkana, bilateralna pitanja i prevazilaženje eventualnih problema.

Kurz je nakon sastanka istakao kako Austrija gaji jake historijske, ekonomske i kulturne odnose sa zemljama regije.

-Smatramo da će Evropska unija biti kompletirana kada njenim dijelom postanu zemlje Zapadnog Balkana - kazao je Kurz.

On je kazao kako te zemlje imaju podršku na evropskom putu, a da će Austrija tokom predsjedavanja Evropskim vijećem toj temi dati poseban značaj.

Evropski komesar za proširenje i dobrosusjedsku politiku Hahn je kazao kako je na sastanku razgovarano i o ekonomskoj situaciji u regiji, a što je važna tema u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i njenom tržištu.

On je kazao da su dinamike regionalne ekonomije u protekle dvije godine ostvarile blagi napredak, a da je u proteklih deset godina udvostručena trgovinska razmjena Evropske unije sa šest zemalja Zapadnog Balkana.

Naglasivši važnost evropske perspektive za zemlje regije, komesar Hahn je kazao kako će nastavak njihovog evropskog puta biti značajan za regiju i za Uniju.

Albanski premijer Edi Rama istakao je kako zemlje regije na evropskom putu čekaju teški i izazovni reformski procesi te je izrazio uvjerenje da su oni i izvodivi.

On je kazao da je vizna liberalizacija za Kosovo posebno važna tema te je dodao da se nada da će Kosovo dobiti liberalizaciju nakon predstojećih izbora za Evropski parlament.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.