open-navfaktor-logo
search
Objasnili i kako
Srbijanci izračunali da prostitucija ima udio u njihovom BDP-u kao i proizvodnja namještaja
Mnoge je iznenadila vijest da prostitucija učestvuje u bruto društvenom proizvodu (BDP) Srbije približno kao proizvodnja namještaja ili računara, elektronskih i optičkih proizvoda, izvještava srbijanska Prva TV.
22.12.2020. u 14:13
get url
text

Kako se došlo do ovih podataka pokušali su da objasne Dragan Popović iz Republičkog zavoda za statistiku Srbije i Kristina Ferari, aktivistkinja za prava seksualnih radnica.

- Cela ta priča nije do jučer. Prvi eksperimentalni obračuni su rađeni još prije 15 godina - napomenuo je Popović za TV Prva.

Prema njegovim riječima, obaveza uključivanja ovih djelatnosti u zvaničnu statistiku zasniva se na tome što one, iako ilegalne, ipak predstavljaju ekonomske aktivnosti.

- Ispunjavaju preduvjet dobrovoljnog stupanja obje strane u transakciju - pojasnio je on.

Podaci se, dodao je, prikupljaju od Ministarstva unutrašnjih poslova, specijalizovanih zdravstvenih institucija, ali i sa interneta i od drugih izvora.

Kako je Ferari poručila gostujući na TV Prva, zalaže se za dekriminalizaciju prostitucije.

- To podrazumeva brisanje tog prekršajnog člana koji postoji. Tada bi važili zakoni kao za sva druga zanimanja - kazala je.

Dekriminalizacija, tvrdi, nije isto što i legalizacija, za koju je rekla da se ne zna šta bi ona uopšte predstavljala u slučaju prostitucije.

- Naučeni smo iz primjera iz Evropske unije da legalizacija nije naivna i da se može zloupotrijebiti - ocenila je Ferari.

Prema nekim računicama, prostitutke "rade" 220 dana godišnje i zarađuju 156 eura dnevno.

- Radnici zarađuju od 20 do 150, 300 eura dnevno, to je jako nepredvidivo - objasnila je sagovornica TV Prva.

Popović je naglasio da postoje i različite vrste ovakvih usluga - agencijska ili hotelska prostitucija, ulična i elitna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.