open-navfaktor-logo
search
Bio na frontu
Srbijanski epidemiolog Kon: Nisam bio u Bosni, ratovao sam u Hrvatskoj, Mladić je bio izvanredan
Vodeći srbijanski epidemiolog Predrag Kon tokom pandemije jedna je od najeksponiranijih javnih osoba u našem susjedstvu.
12.05.2021. u 14:45
get url
text

Manje-više svi se slažu da se radi o velikom stručnjaku, iako je u Srbiji redovno upadao u sukobe s ostalim ljekarima i nekoliko puta je prijetio da će dati ostavku.

Međutim, dr. Kon je u spovijesti za srbijanski Kurir otkrio šta je radio u svojoj mladosti.

Tako je priznao da je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća proveo na ratištu, a govorio je i o svom odnosu s ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

- Vjerovao sam u bratstvo i jedinstvo i teško mi je pao raspad SFRJ. U zimu 1991/1992. šest mjeseci sam bio na frontu. Najprije tri mjeseca u Kninu i Krajini, gdje sam bio referent saniteta, a zapovjednik je bio general Ratko Mladić. Svakodnevno sam ga viđao, a kontakte smo imali po potrebi. Bili su profesionalni i krajnje korektni. Pamtim ga kao izvanrednog oficira. Nisam vidio da je nešto pogrešno radio, ispričao je Kon i dodao da on nije bio u Bosni, pa o tome ne može govoriti, no njegovo sjećanje na Mladića, kaže, nije negativno.

- Svoj posao u Krajini, bar koliko ja znam, radio je onako kako je mogao u tim okolnostima. Dok sam bio tamo, osjećao sam da je narod jako ugrožen i da mu je potrebna zaštita. Vojnu bolnicu u Kninu jednom sam obilazio i s Mladićem. Uvijek je pitao kako se dogodilo ranjavanje i obično bi rekao da do toga ne bi ni došlo da se postupalo po pravilima – kazao je Kon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.