open-navfaktor-logo
search
Na osnovu činjenica
Šta će reći Vučić: Objavljena knjiga "Četničke postrojbe u službi Nezavisne Države Hrvatske"
U Hrvatskoj su historičari Vlatka Vukelić i Vladimir Šumanović objavili knjigu "Četničke postrojbe u službi Nezavisne Države Hrvatske", prenose zagrebački mediji.
05.01.2022. u 14:45
get url
text

Autori knjige su u djelu opisali osnovna obilježja političkog poretka nakon što je određen broj četničkih jedinica potpisao sporazume o priznanju NDH-a, objavila je Školska knjiga.

Ističu da su u knjizi pritom, osim opisa vojno-političkih događaja na osnovi dostupnih arhivskih dokumenata, skicirane i životne realnosti u vezi s funkcioniranjem međuljudskih odnosa na područjima obuhvaćenim tim sporazumima.

Činjenica da su ti sporazumi potpisani, naglašava, vidljiva je ne samo u tekstovima sporazuma, nego i u drugim onodobnim zapisima civilnih i vojnih tijela NDH te dokumentima njemačkih vojnih ustanova. 

Podsjetimo, proteklih godina režim predsjednika Srbije Aleksandra Vučića intenzivno radi na rehabilitaciji zločinačkog četničkog pokreta u Drugom svjetskom radu želeći ih prikazati kao protivnike njemačkog okupatora i saradnike saveznika Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije...  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.