open-navfaktor-logo
search
Situacija katastrofalna
Tijela 28 Palestinaca stigla u bolnicu u sjevernom Pojasu Gaze, među kojima 10 djece i 10 žena
Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi
AUTOR: Anadolija
18.05.2024. u 15:50
get url
text
Direktor bolnice "Kamal Adwan" Hossam Abu Safiya naveo je u subotu da su tijela 28 Palestinaca, među kojima je 10 djece i 10 žena, dovezena u bolnicu nakon izraelskog bombardiranja u blizini bolnice u sjevernom Pojasu Gaze.
- Izgubili smo mnogo ranjenih zbog nedostata​​​​​​​ka osnovnih medicinskih resursa potrebnih da ih spasimo - rekao je on.
Dodao je da je situacija katastrofalna zbog nedostataka u zdravstvenom sistemu i nedostupnosti lijekova i osnovnih sanitetskih sredstava.
Izrael je napao Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi.
Više 35.300 Palestinaca, većinom žena i djece, od tada je ubijeno, a više od 79.300 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.
Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.