open-navfaktor-logo
search
Pod intenzivnom vatrom
U raciji izraelske vojske u bolnici Al-Shifa u Gazi veliki broj ubijenih i ranjenih Palestinaca
Anadolija
18.03.2024. u 08:25
get url
text
U raciji koju je izvela vojska za genocid optuženog Izraela na medicinski kompleks Al-Shifa na zapadu Gaze, ima mrtvih i ranjenih.
Očevici su naveli da su izraelski tenkovi i vojna vozila, pod intenzivnom vatrom, iznenada ušli u zapadne dijelove grada Gaze i opkolili bolnicu Al-Shifa, gdje se nalazilo hiljade raseljenih, bolesnih i povrijeđenih ljudi.
Izraelske snage su gađale neke dijelove bolnice granatama i bespilotnim letjelicama.
Neki od raseljenih ljudi uspjeli su napustiti medicinski kompleks prije racije, a izraelske snage su gađale bolnicu i otvorile vatru, uzrokujući smrt i ranjavanje raseljenih Palestinaca.
Izraelska vojska je objavila da je pokrenula operaciju na bolnicu Al-Shifa na zapadu grada Gaze.
U vijestima izraelske državne televizije KAN, koja se poziva na izvore iz izraelske vojske, navedeno je da je "na bolnicu Al-Shifa u Gazi izvršena racija nakon obavještajnih podataka da su je koristili zvaničnici Hamasa".
- Izraelske snage su bile izložene vatri iz zdravstvenog kompleksa (bolnica Al-Shifa, op. a.) i odgovorile su na isti način, ranivši dvije osobe - objavljeno je.
Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee tvrdio je da izraelski vojnici i snage interne obavještajne jedinice Shabak (Shin-Bet) "rade na sprečavanju terorističkih aktivnosti i hvatanju napadača" u bolnici Al-Shifa.
Palestinsko Ministarstvo zdravstva u Gazi pozvalo je Ujedinjene nacije (UN) i sve međunarodne institucije da zaustave masakr izraelskih snaga nad pacijentima, povrijeđenim, izbjeglicama i medicinskim osobljem u bolnici Al-Shifa.
Ministarstvo zdravstva izdalo je saopćenje u vezi sa smrtnim slučajevima i ranjavanjem mnogih Palestinaca nakon upada izraelskih vojnika u bolnicu Al-Shifa u gradu Gazi.
Istakli su da je izbio požar na ulazu u bolnicu Al-Shifa, da je komunikacija prekinuta, te da su mnoge izbjeglice zarobljene u zgradi gdje se nalaze operacione sale i hitna pomoć.
Potvrdili su da je ubijen veliki broj Palestinaca, a ima i ranjenih.
U saopćenju je istaknuto da su izraelske snage još jednom počinile masakr u bolnici Al-Shifa.
Upućen je poziv UN-u i svim međunarodnim institucijama da zaustave izraelski masakr nad pacijentima, povrijeđenim, izbjeglicama i medicinskim osobljem u bolnici Al-Shifa.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.