open-navfaktor-logo
search
Protestna nota
Velikosrpske ideje: Hrvatska traži izvinjenje Beograda zbog nazivanja Knina "srpskim okupiranim gradom"
Hrvatska je zatražila izvinjenje Srbije i najavila slanje protestne note nakon što je član srbijanske delegacije nazvao Knin "srpskim i okupiranim" i poželio da se nad njim ponovno vihori srpska zastava.  
29.01.2021. u 08:27
get url
text

Miloš Stojković, humanitarni radnik i teolog, bio je u delegaciji predvođenom državnim sekretarom u srbijanskom ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koja je obilazila srpsko stanovništvo u Šibensko-kninskoj županiji u povodu vjerskog praznika.

Penjući se na kninsku tvrđavu, Stojković je snimio video u kojem prijatelje pozdravlja sa "srpske okupirane teritorije".

- Sada smo opet u našoj Krajini, ovo vam je Knin, živjela Srbija odavdje - rekao je Stojković.

- Oni slave ovdje Oluju takozvanu, slave pogrom srpskog naroda, a mi smo tu da im pokažemo koliko možemo i da je ovo ipak srpska krajina... - rekao je i usmjeravajući kameru u vrh tvrđave dodao: "Ono na vrhu je njihova zastava, dat će Bog da jednom vratimo našu, ovo je okupirani srpski Knin."

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske osudilo je taj "skandalozan čin i odašiljanje poruka kojima se na najgrublji način vrijeđa Republika Hrvatska te propagiraju poražene velikosrpske ideje".

- Posebno izražavamo žaljenje što te neprihvatljive izjave dolaze od osobe koja je bila dio službene delegacije iz Republike Srbije, za što očekujemo službeno izvinjenje i nedvosmisleno ograđivanje - stoji u saopćenju.

U razgovoru za ŠibenikIN Miloš Stojković najoštrije je demantirao da ima ikakve veze s videom tvrdeći da ga je neko označio u objavi. Međutim, snimak ga demantira. Na početku i na kraju videa jasno se vidi da je uživo sa svog mobitela prenosio upravo Stojković. U videu od četiri i po minute, Stojković spominje "okupiranu srpsku teritoriju", uzvikuje "živjela Republika Srpska Krajina" i slične parole, piše ŠibenikIN.

Knin je od 1991. do 1995. bio centar tzv. Republike Srpske Krajine, odmetnute teritorije pod kontrolom lokalnih Srba koji su se pobunili protiv hrvatskih vlasti. Oslobođen je u vojnoj akciji Oluja u augustu 1995. godine, navodi Hina.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.