open-navfaktor-logo
search
Uvjet za Vijeće Evrope
Vlada Kosova odlučila da se manastiru Visoki Dečani vrati zemljište
Anadolija
13.03.2024. u 13:47
get url
text
Vlada Kosova
Vlada Kosova
FOTO: AA
Vlada Kosova je danas naložila Kosovskoj katastarskoj agenciji da sprovede odluku Ustavnog suda Kosova o vraćanju 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani, zato što je to uvjet za prijem Kosova u Vijeće Evrope.
Na sjednici Vlade, premijer Kosova Albin Kurti je rekao da je odluka u uknjiženju manastirskog zemljišta donijeta zato što je to uvjet za prijem Kosova u Vijeće Evrope.
- Da bismo ostvarili mnogo veći cilj koji dugujemo državi i koji otvara mogućnosti neviđene do sada, moramo oprezno i odgovorno napraviti korak napred kao nezavisna i suverena država. Zato smo danas rekli Katastarskoj agenciji Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda - rekao je Kurti.
Kurti je istakao da se Vlada Kosova suočila sa dvije opcije, da ispuni ovaj uvjet i da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope ili da ostane bez članstva. Kako je kazao, odluku o manastirskom zemljištu i dalje smatra štetnom, ali bi prijem Kosova u Vijeće Evrope bila historijska pobeda.
Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, koji je danas započeo dvodnevnu posjetu Kosovu, pozdravio je odluku Vlade Kosova u vezi sa manastirom Dečani.
- Današnja odluka za manastir je veoma važna. Bio je to težak, ali neophodan korak. Zahvaljujemo institucijama Kosova na ovom koraku - rekao je američki izaslanik nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani.
Međunarodni partneri Kosova, SAD i EU, konstantno su ponavljali poziv Vladi Kosova da u potpunosti i hitno sprovede zakonitu registraciju zemljišta manastira Visoki Dečani.
U maju 2016. godine, Ustavni sud Kosova je potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani, Srpske pravoslavne crkve, nad 24 hektara zemlje. Sve dosadašnje kosovske Vlade odbijale su da tu odluku primijene, smatrajući je štetnom i političkim nasljedstvom srbijanskog režima Slobodana Miloševića.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.