open-navfaktor-logo
search
Eskalacija nasilja
Vučić i Osmani oprečno o demonstracijama na Kosovu
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije, a jedina tema razgovora bila je najnovija eskalacija nasilja na Kosovu.
30.05.2023. u 11:06
get url
text

Vučić je izrazio veliko nezadovoljstvo i snažnu zabrinutost "zbog činjenice da jedan dio međunarodne zajednice nastavlja da toleriše jednostrane poteze Prištine, koji dovode do nasilja nad srpskom zajednicom, što za posljedicu ima sve manji broj opcija koje bi mogle da dovedu do trajnog mira i stabilnosti u regionu", naveli su saopćenju iz ureda srbijanskog predsjednika.

Dodaje se da je Vučić upoznao sagovornike sa "istinitom hronologijom događaja tokom jučerašnjeg dana u kojem je povrijeđen veliki broj pripadnika srpske zajednice, koja se okupila kako bi iskazala nezadovoljstvo zbog upada nelegalnih snaga Aljbina Kurtija u srpske zgrade, ali i zbog poljuljanog povjerenja u KFOR koji, uprkos datim garancijama, nije zaštitio Srbe i nije spriječio nelegalno i nasilno preuzimanje općina".

Predsjednik Srbije je podsjetio da je blagovremeno i uporno upozoravao na ovakav razvoj situacije, kao i na posljedice do kojih može da dovede nekažnjeno ponašanje institucija u Prištini, koja, kako je rekao, ne samo da ne ispunjava preuzete obaveze, već redovno povlači jednostrane nasilne poteze protiv srpske zajednice na Kosovu, uz brojne i česte incidente, koji za posljedicu imaju ranjavanje, prebijanje, maltretiranje i otvorenu diskriminaciju Srba.

- Vučić je poručio da je krajnje vrijeme da dio međunarodne zajednice napokon oštro, jasno i nedvosmisleno reaguje na politiku prištinskih institucija i da zaštiti Srbe od sve jačih pritisaka i brutalnog nasilja koje se vrši naočigled svih mehanizama, čija uloga, između ostalog, jeste da tu zajednicu zaštiti - ističe se u saopćenju.

Srbijanski predsednik je izrazio žaljenje zbog povrijeđenih vojnika KFOR-a, ali je istakao da je mnogo veći broj Srba povrijeđen, da je protiv njih korišteno vatreno oružje i velika fizička sila, iako su od početka pružali nenasilan otpor.

Vučić je dodao da je u trenutnoj situaciji očuvanje mira od ključnog značaja, ali i da je najvažnija sigurnost srpske zajednice na Kosovu, kao i da u tom smislu očekuje da zemlje Kvinte, koje imaju najveći utjecaj na Prištinu, hitno donesu i sprovedu određene mjere koje bi garantovale sigurnost Srba na Kosovu, što je preduvjet za svaki dalji razgovor sa "predstavnicima privremenih institucija u Prištini".

Vučić je naglasio da kosovski premijer Aljbin Kurti mora da povuče svoje specijalne jedinice, jer Srbi nikada neće prihvatiti njegovu "okupaciju".

- Nadam se da ćete uspjeti da urazumite Kurtija da povuče svoje snage i lične gradonačelnike sa sjevera - rekao je Vučić.

Naglasio je da će Srbija nastaviti komunikaciju sa predstavnicima NATO/KFOR-a u najboljoj vjeri da se sačuva mir i stabilnost.

Ambasadori Kvinte i šef delegacije EU-a u Srbiji izrazili su zabrinutost zbog eskalacije nasilja i napada na vojnike KFOR-a. Zatražili su povratak dijalogu s ciljem pronalaženja političkog izlaza iz situacije, zaključuje se u saopćenju.

No, predsjednica Kosova Vjosa Osmani osudila je danas napad ilegalnih srpskih struktura pretvorenih u kriminalne grupe na kosovsku policiju, KFOR i novinare.

Osmani je tokom susreta sa zamjenikom glavnog sekretara za mir, sigurnost i odbranu u Evropskoj službi za vanjsko djelovanje (EEAS) Charlesom Frieom, koji boravi u posjeti Kosovu te šefom Ureda EU na Kosovu Tomasom Szunyogom i šefom EULEX-a Larsom-Gunnarom Wigemarkom razgovarala o sigurnosnoj situaciji na sjeveru Kosova.

Prema njenim riječima, kriminalne grupe, koje podržava srbijanski predsjednik Vučić imaju za cilj destabilizirati Kosovo i cijelu regiju, stoga njihove opasne akcije moraju svi osuditi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.