open-navfaktor-logo
search
"Kurtijev teror"
Vučić o napadu srpskih terorista na Kosovu: Htjeli su podijeliti oružje građanima da se brane
"Neću učestvovati u hajci na srpske dečke. Nisu to učinili zato što su bili teroristi, već zato što je to otjeralo cara u smrt. Ja to znam, pratim to godinu i po dana, niko to ne zna bolje od mene".
03.10.2023. u 12:52
get url
text

Kazao je ovo sinoć predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u emisiji Ćirilica na Happy TV govoreći o događajima u Banjskoj.

Vučić kaže da "razumije da su Srbi morali reagirati zbog Kurtijevog terora", ali ne opravdava ubistvo policajca.

Predsjednik Srbije potvrdio je da srpske službe rekonstruišu šta se dogodilo 24. septembra u Banjskoj, kada se naoružana i uniformisana grupa sukobila s kosovskom policijom, pri čemu je poginuo jedan policajac, a potom i trojica Srba.

Govoreći o tome kako je sve počelo, Vučić je gostujući na TV Happy rekao da je grupa Srba prvo postavila dva kamiona preko mosta, odnosno barikade, ali i da je između njih navodno postavljen eksploziv.

Srbijanski predsjednik sinoć je, pak, prvi put iznio tvrdnje da su kamioni postavljeni "kako bi lakše otišli svojim kućama i vjerojatno dio oružja podijelili nekima od stanovnika, kako bi se mogli oduprijeti Kurtijevom teroru".

- Mislim da ništa nije planirano ni za tu večer, ni sutradan, ni prekosutra - rekao je Vučić, međutim, uz konstataciju da "ne tvrdi da je 100 posto u pravu".

Rekao aglašava da je nakon postavljanja barikada policijskim službenicima naređeno njihovo uklanjanje.

- Naišli su na eksploziv koji je raznio dvojicu policajaca, od kojih je jedan ranjen, a drugi je poginuo. Onda je valjda treći otvorio vatru i pucali su i na njega, jer su bili blizu i nisu uspjeli pobjeći od kamiona i tako je sve krenulo - rekao je Vučić, ponovivši još jednom da je ubistvo policajca nije planirano.

Rekao je i da je "Priština lagala da je policajac poginuo u unakrsnoj vatri", navodeći pritom da su na kraju "morali priznati šta se zapravo dogodilo".

Srbijanski predsjednik je rekao da je "glupost da je policajac ubijen s 300 metara udaljenosti".

- Oni to rade jer su računali da ga Radoičić nije mogao likvidirati, pa su računali da mora biti 300 metara, jer je bio negdje 300 metara, da bi mu to prebacili. To su njihove igre - rekao je Vučić.

Vučić podsjeća da su, nakon što je policajac ubijen, došle specijalne jedinice, te ponavlja da je Priština dobila "kart blanš da lovi ljude kao da nisu ljudi".

- I zato je važan način na koji su ubijeni Mijailović i Milenković i na tome ćemo insistirati - rekao je Vučić.

Ponovo je rekao da je najmanje jedan Srbin "hladnokrvno ubijen", navodeći da su ubistvo "vjerovatno naručili Kurti i Svecla".

- Pa ćemo vidjeti ko će čije izručenje tražiti - rekao je Vučić. Osvrnuo se i na izjavu navodnog svjedoka ovog ubistva, koja je sinoć emitirana na TV Pink.

- On je to vidio svojim očima, a ne neko ko ima posredna saznanja jer mu je neko nešto rekao... ne, ne, on je to vidio i čuo i to je ono što je za nas važno - rekao je Vučić, ali i ustvrdio da se u svijetu "niko nije uzbuđivao oko toga, niti će".

Srbijanski predsjednik, pak, kaže da će se idućih dana znati hoće li dobiti status zaštićenog svjedoka, prenosi Index.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.