open-navfaktor-logo
search
Zvanični podaci
Vučićev biznismen i jedan od "gospodara sjevera Kosova": Radoičić u Srbiji ima firme, hotel, vilu i milione eura
Pet firmi, poslovni prostori, hotel na Kopaoniku, vila u elitnom dijelu Beograda - sve to je u Srbiji zvanično u vlasništvu Milana Radoičića.
10.10.2023. u 12:56
get url
text

VEZANI TEKST - Priča o oružju iz Tuzle je spin: Radoičićeva grupa na Kosovu koristila nove metke i remontovane mine iz Srbije

Radoičić, koji je javno preuzeo odgovornost za oružani napad na kosovsku policiju u selu Banjska, vlasništvo nad tom imovinom dijeli sa biznismenom sa sjevera Kosova Zvonkom Veselinovićem i njegovim bratom Žarkom, pokazuje istraživanje RSE-a. 

Firme koje se vode na njih su samo u 2022. godini zaradile više od 24,5 miliona eura, podaci su iz finansijskih izvještaja koje je analizirao RSE. Tolika im je bila zarada nakon oporezivanja.

Vrijedni ugovori sklapani su sa državom – gradovima u Srbiji i različitim javnim preduzećima.

Tako je posao izgradnje mosta kod Kraljeva, za oko milion eura, dogovoren sa njihovom firmom tri dana nakon oružanog napada na sjeveru Kosova.

Vlada Srbije i nadležno ministarstvo do objave teksta nisu odgovorili na pitanja RSE na osnovu čega firme Radoičića i braće Veselinović osvajaju tendere.

Bez odgovora je i pitanje da li se saradnja sa državom prekida nakon što je Radoičić označen kao organizator napada u Banjskoj. Na pitanja o poslovanju i imovini nisu odgovorile ni firme u vlasništvu Veselinovića i Radoičića.

I prije napada na kosovsku policiju 24. septembra, što je u Prištini označeno kao teroristički akt, vlasti Kosova su Milana Radoičića povezivale sa kriminalnim aktivnostima.

U vezu sa kriminalom je na Kosovu dovođen i Zvonko Veselinović. Ali, Srbija koja ne priznaje nezavisnost Kosova, ne priznaje ni optužbe kosovskih vlasti.

Napad u Banjskoj ne tretira kao terorizam, a Radoičiću se u postupku pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu na teret ne stavlja ubistvo policajca Afrima Bunjakua.

Među krivičnim djelima za koja se sumnjiči su izazivanje opće opasnosti i ilegalna nabavka i posjedovanje oružja.

Zvanični Beograd odlučio je i da ne primjenjuje sankcije Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije protiv Radoičića i Veselinovića, jer za to ne postoje međunarodne obaveze. Na crnu listu SAD-a stavljeni su u decembru 2021. zbog sumnji na organizovani kriminal i korupciju.

Milan Radoičić, zajedno sa Zvonkom i Žarkom Veselinovićem, upisan je zvanično, pod svojim imenom, kao vlasnik u jednoj firmi – Inkopu iz Ćuprije u centralnoj Srbiji.

A Inkop u svom vlasništvu ima četiri kćerke firme različitih djelatnosti – od građevinarstva, preko hotelijerstva, do saobraćaja.

Nekretnine i oprema tih pet firmi vrijede najmanje 38 miliona eura, pokazuju finansijski izveštaji za 2022, dostupni na sajtu Agencije za privredne registre Srbije (APR).

Visoke zidine, kamere i osiguranje, od očiju javnosti kriju vilu od gotovo 500 kvadrata u elitnom kraju Beograda. Vila sa bazenom i plac u blizini fudbalskog stadiona Crvene zvezde, vode se na firmu Inkop. Prosječna cijena kvadrata za kuće u toj beogradskoj općini je oko četiri hiljade eura, podaci su agencija za nekretnine za 2023. godinu.

To znači da bi vila u vlasništvu Radoičića i braće Veselinović na tržištu vrijedila najmanje dva miliona eura.

Tri dana nakon napada na kosovsku policiju u Banjskoj, posao sa državom dobija firma Novi Pazar-put, čiji su krajnji vlasnici Milan Radoičić i braća Veselinović.

Javno preduzeće Putevi Srbije je toj firmi 27. septembra poverilo izgradnju mosta u Adranima kod Kraljeva, vrijednu oko milion eura.

VEZANI TEKST - SAD izrekle prve sankcije za Zapadni Balkan, na listi biznismeni bliski Vučiću

Zašto je Novi Pazar-put dobio posao i da li je odluka preispitivana nakon oružanog napada u Banjskoj čiji je organizator Radoičić, RSE je pitao preduzeće Putevi Srbije. Odgovaraju da Zakon o javnim nabavkama "ne predviđa preispitivanje odluke o dodjeli ugovora" u tom slučaju. Navode i da "nije bitno ko je vlasnik firme koja učestvuje u javnoj nabavci".

Novi Pazar-put je u vlasništvu Inkopa, odnosno Radoičića i Veselinovića, od januara 2020. godine. I ta firma je pod američkim sankcijama, a istovremeno sa državom Srbijom dobija poslove.

Ugovore za izgradnju i održavanje puteva dobijala je u nekoliko gradova i općina u jugozapadnoj Srbiji. Zarada firme je u prošloj, 2022. godini bila oko 6,5 miliona eura.

Imovina joj vrijedi 10,6 miliona eura. Prema dokumentima koje je ranije analizirao RSE, Novi Pazar-put se pojavio i kao podizvođač radova na brzoj saobraćajnici od Iverka do Lajkovca u centralnoj Srbiji, koju gradi kineska firma. 

U centru Kopaonika, najvećeg skijališta u Srbiji, u podnožju jedne od ski staza pažnju privlači logo crnog vuka na jednom od hotela. U pitanju je hotel Grey, opisan na sajtu kao "luksuzno opremljen, sa pet zvjezdica", sa desecima soba i apartmana, bazenom, spa centrom, restoranom.

Vlasnik objekta i parcele je firma Dolly Bell sa sjedištem u Beogradu - kćerka firme Inkop. To znači da su Milan Radoičić i braća Veselinović stvarni vlasnici hotela.

Firma koja upravlja hotelom na Kopaoniku, prema finansijskim izvještajima za 2022. godinu, ima imovinu vrijednu oko 16 miliona eura – u nekretninama i opremi. Izvještaj pokazuje i da je firma prošle godine prijavila gubitak od oko 700 hiljada eura.

U decembru prošle godine, zastupnik stranke kosovskog premijera Albina Kurtija Samoopredjeljenje Armend Muja objavio je spisak sa nazivima "srpskih kriminalnih organizacija i njihovih rukovodilaca", tražeći njihovo hapšenje.

Na spisku koji je Muja objavio na Facebooku, navedena je Civilna zaštita, za koju tvrdi da su je formirali Goran Rakić, Igor Simić, Slavko Simić, Miloš Perović, Nenad Đurić i Stevan Pavićević.

- Sjeverna brigada, koju su stvorili Andrija Vučić (brat predsjednika Srbije Aleksandra Vučića), Milan Radoičić, Zvonko Veselinović i Radule Stević. Sjevernu brigadu i Civilnu zaštitu treba proglasiti terorističkim organizacijama. Naši građani u sjevernim općinama konstantno obavještavaju da su glavni operativci ovih naoružanih bandi i iza barikada: Milan Radoičić, Zvonko Veselinović, Radule Stević, Aleksandar Filipović, Nenad Đurić, Stevan Pavičević, Aleksandar Jevremović, Marjan Radojević, Milos Milovanović, Vladimir Radivojević (Mama), Marko Vukašinović, Lazar Radenković, Milorad Jevtić, Nemanja Jevremović , Srđan Vulović, Dejan Vulović, Vladica Jovanović, Dragan Radulović, Ivan Aksenijević, Miloš Vlašković, Slobodan Vučinić, Zoran Stevanović, Milan Kompirović, Radovan Radić, Ivo Vučinić, Zvezdan Milojević i Goran Živković.

Ekstemističarske desničarske organizacije povezane sa Rusijom, Srpskom pravoslavnom crkvom i Srpskom akademijom nauka - Narodna patrola (Damjan Knežević, Danilo Vučić (sin predsjednika Srbije) i Aleksandar Filipović. Poznato je da ovu igru igraju predsjednik Srbije Vučić, njegov brat Andrija, njegov sin Danilo, šef BIA-e Aleksandar Vulin i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić - upozorio je tada Muja.

Zvonko Veselinović, kontroverzni biznismen sa Kosova često se u javnosti, uz Milana Radoičića označava kao "gospodar sjevera Kosova". Zbog veza sa organiziranim kriminalom njih dvojica se od 2021. nalaze na američkoj "crnoj listi". Krajem prošle godine, Veselinoviću i Radoičiću sankcije je uvela i Vlada Velike Britanije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.