open-navfaktor-logo
search
Ahatović pojašnjava
Zašto bi Vučić vratio obavezni vojni rok, šta to znači za Srbe iz regije sa dvojnim državljanstvom
Srbijanski ministar odbrane Miloš Vučević kazao je da će Glavni štab Vojske Srbije i Ministarstvo odbrane pokrenuti inicijativu i predložiti predsjedniku Srbije i vrhovnom vojnom komandantu te zemlje Aleksandru Vučiću ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka koji bi trajao do četiri mjeseca.
06.01.2024. u 12:13
get url
text

VEZANI TEKST - Srbija ponovo uvodi obavezni vojni rok?

- Izvršena je nova procjena sigurnosne situacije. Potrebni su nam novi regruti. Mi se ne spremamo za neki rat, ali ovo nam je potrebno kako bi država uvijek bila vitalna i spremna čuvati sebe - kazao je srbijanski ministar odbrane.

Uvođenje vojnog roka u Vojsci Srbije, prema mišljenju vojno-političkog analitičara Nedžada Ahatovića, i pored velikih troškova, ima dva cilja.

- Nastavak politike zastrašivanja susjeda navodnim povećavanjem vojne moći Srbije i omogućavanje omladincima iz susjednih država sa dvojnim državljanstvom da se prijave za služenje vojnog roka u Srbiji, što je još jedan politički model nacionalne indoktrinacije i homogenizacije. Vučićev režim ne mari za psihološki efekat zatvaranja današnje omladine u kasarne i njihovo izlaganje svakodnevnoj obuci. Takva odluka vlasti već ima eho u testiranju javnog mnijenja u Srbiji, gdje je većina ispitanika mlađe životne dobi bila protiv uvođenja vojnog roka - navodi Ahatović za Faktor. 

Jednostavno, nastavlja on, vojni rok je prije svega socijalni stres na društvenu zajednicu, te vrlo skup i zastario metod obuke gdje sofisticirane borbene sisteme i složene vojne metode današnjice regruti ne mogu savladati u četiri mjeseca.

- Odluka o vojnom roku se donosi samo ako imate namjeru voditi rat i nastojite pripremiti vojno sposobno stanovništvo za savladavanje osnovnih vojničkih vještina kako bi bili spremni za sukob. No, u slučaju Srbije tu je i dodatni politički efekat okupljanja Srba iz okruženja i njihovo "vaspitanje" da služe vojnim efektivima Srbije, a ne državama u kojima žive. Savremeno ratovanje koje danas gledamo u Ukrajini ima surovu statistiku koja kaže da ruski rezervisti i regruti imaju vrijeme preživljavanja na frontu od 48 sati. Bez solidno obučene, opremljene i optimalno popunjene profesionalne vojske ne mogu se voditi savremeni ratovi. Zato ova odluka Srbije ima više politički nego vojni efekat koji će prozvesti dodatni egzodus omladine iz Srbije koji se već broji u desetinama hiljada svake godine - zaključuje Ahatović. 

U Srbiji je obavezni vojni rok ukinut 1. januara 2011. godine, od kada u vojsku idu samo oni koji to dobrovoljno žele. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.