Kandidat turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) za gradonačelnika Istanbula Binali Yildirim izjavio je da je njegov oponent Ekrem Imamoglu u vodstvu nakon današnjih ponovljenih izbora u gradu na Bosforu, javlja Anadolija.

- Vrhovna izborna komisija ukinula je zabranu objavljivanja rezultata. Trenutno je u vodstvu moj oponent Ekrem Imamoglu. Čestitam mu i želim sreću - poručio je Yildirim iz sjedišta AK Partije u Istanbulu.

Yildirim se zahvalio svima koji su učestvovali u njegovoj predizbornoj kampanji.

- Izbori su demokracija. Ovi izbori su još jednom pokazali da demokracija u Turskoj funkcionira u najboljem redu. Konačni rezultati će biti objavljeni poslije - kazao je Yildirim.

Izrazivši nadu da će rezultati današnjih izbora biti korisni za Istanbul, Yildirim je izrazio nadu da će Imamoglu raditi dobre stvari za taj grad.

- Trudit ćemo se da mu budemo na usluzi i na pomoći u svemu što bude radio u korist građana Istanbula. Želim da to zna - kazao je Yildirim.

U Istanbulu su danas održani ponovljeni izbori za gradonačelnika, a prema preliminarnim rezultatima nakon 98,55 posto obrađenih birališta u vodstvu je Imamoglu s osvojenih 53,97 posto glasova. Za Imamoglua je glasalo 4.655.327 birača.

Kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Binali Yildirim osvojio je 45,13 posto, odnosno 3.892.775 glasova.

Na izborima u Istanbulu glasalo je 84,39 posto registriranih birača.

Prema podacima Vrhovne izborne komisije (YSK), pravo glasa na današnjim izborima u Istanbulu imala su 10.560.963 registrirana birača, koji su glasali na 31.342 biračka mjesta.

Birališta su otvorena u 8:00 sati, po lokalnom vremenu, a zatvorena su u 17:00 sati.

Izborni dan u Istanbulu protekao je uz pojačane mjere sigurnosti i bez većih incidenata, a preliminarni rezultati izbora se očekuju večeras.

Lokalni izbori u Turskoj održani su 31. marta ove godine. Vrhovna izborna komisija Turske (YSK) je 6. maja donijela odluku kojom su poništeni rezultati martovskih izbora za gradonačelnika Istanbula i naredila ponavljanje izbora za tu funkciju.

Rezultati su poništeni nakon što je utvrđeno da je bilo niz neregularnosti i kršenja Izbornog zakona, uključujući i to da na više od 750 biračkih mjesta nisu bili angažirani državni službenici kako nalažu turski zakoni.