Zabrana

Hrvatu s "Hitlerovim pozdravom" zabranjen ulazak u Austriju

Objavljeno: 19.05.2019. u 13:07

Radi se o 48-godišnjem državljaninu Republike Hrvatske koji je nakon komemoracije i prilikom povratka s Lojbaškog polja podigao desnu ruku u znak nacističkog pozdrava

Foto: Ilustracija

Hrvatskom državljaninu koji je zbog takozvanog Hitlerovog pozdrava uhapšen jučer nakon komemoracije u Bleiburgu, izrečena je zabrana ponovnog ulaska u Austriju, saopćila je danas policija u Koruškoj.

- Kada izađe iz pritvora morat će odmah napustiti Austriju - rekao je za Austrijsku novinsku agenciju APA glasnogovornik Koruške policije Rainer Dionisio.

Radi se o 48-godišnjem državljaninu Republike Hrvatske koji je nakon komemoracije i prilikom povratka s Lojbaškog polja podigao desnu ruku u znak nacističkog pozdrava.

Koruška policija je s oko 450 pripadnika redovnih i specijalnih snaga ove godine intenzivno kontrolirala poštivanje austrijskih zakona na komemoraciji na Lojbaškom polju pored Bleiburga. U to spada i kontrola isticanja zabranjenih simbola iz perioda nacionalsocijalizma u koje se od ove godine ubrajaju i oznake NDH, prenosi Hina.

Prošle godine policija je na skupu, i oko njega, zbog isticanja zabranjenih simbola ili pozdrava uhapsila sedmericu učesnka.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije