Izraelska vojska sinoć je srušila simbolično selo koje su palestinski aktivisti podigli na periferiji okupiranog Istočnog Jerusalema kao znak otpora odluci izraelske vlasti o rušenju beduinskih naselja u regiji Khan al-Ahmar, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Vijeća za borbu protiv Zida razdvajanja i izgradnje jevrejskih naselja Velid Assaf za AA je kazao da su izraelski vojnici rano jutros upali u selo Vadi al-Ahmar i srušili pet kuća.

Isti izvor javlja da je izraelska vojska blokirala tu regiju i proglasila zatvorenom vojnom zonom.

-Sve to je priprema za rušenje palestinskih naselja u Khan al-Ahmaru - kazao je Assaf.

Palestinski aktivisti su ranije podigli selo Vadi al-Ahmar koje se sastojalo od pet kuća i koje je simbolično razdvajalo regiju Khan al-Ahmar i novoizgrađena jevrejska naselja.

Vlasti Izraela spremaju rušenje naselja u regiji Khan al-Ahmar koju naseljavaju palestinski beduini, a cilj projekta je odvojiti okupirani Istočni Jerusalem od ostatka palestinskih regija i spojiti ilegalno izgrađena jevrejska naselja koja se pružaju od Tel Aviva do Erihe.

Izrael već godinama provodi plan zauzimanja Zapadne obale koji se ogleda u kontinuiranom progonu Palestinaca i izgradnji ilegalnih naselja za jevrejske doseljenike na toj zemlji.

Izgradnja jevrejskih naselja ilegalno je započeta neposredno nakon Šestodnevnog rata 1967. godine kada je Izrael okupirao Zapadnu obalu. Trenutno na Zapadnoj obali postoji blizu 250 ilegalnih jevrejskih naselja u kojima živi blizu 400.000 doseljenika.

Vlasti Izraela sada su usredotočene na plan izgradnje ilegalnog jevrejskog naselja u palestinskoj regiji Khan al-Ahmar.

Riječ je o naselju sa 190 stanovnika i strateški važnom području koje naseljava palestinska beduinska zajednica koju su izraelske snage 1953. godine protjerale iz pustinjske regije Negev.

Također, to područje leži u pojasu od Istočnog Jerusalema do Mrtvog mora na kojem Izrael planira planira progon palestinskih elemenata i gradnju doseljeničkog naselja površine 12.000 dunuma, u projektu nazvanom E1.

Projekt izgradnje jevrejskog naselja na području Khan al-Ahmara izraelske vlasti su odobrile još 1999. godine, ali zbog velikih pritisaka međunarodne zajednice nisu ga i implementirale.

Realizacijom tog projekta, Izrael će kopneno u velikoj mjeri odvojiti Istočni Jerusalem od ostatka palestinske teritorije, a ujedno će i spojiti tri velika ilegalna naselja jevrejskih doseljenika na Zapadnoj obali Ma'ale Adumim, Mishor Adumim i Kfar Adumim.

Izraelski sud pravde u maju je naredio rušenje škole u Khan al-Ahmaru u kojoj je nastavu pohađalo 170 učenika iz te i susjednih palestinskih regija.

Glasnogovornica Komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava Liz Throssell ranije je u Ženevi izjavila da je duboko zabrinuta zbog izraelskih priprema za rušenje Khan al-Ahmara kojeg naseljava beduinska zajednica. I Evropska unija pozvala vlasti Izraela da odustanu od tog projekta.