Podsjećamo, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) oglasila se danas saopćenjem za javnost povodom, kako su naveli, "najave da će Srbija i Republika Srpska organizovati zajedničku vojnu vježbu", u kojem, između ostalog, ocjenjuje kako bi ta vježba bila u direktnoj koliziji za Aneksom 1b Dejtonskog sporazuma.

- Povodom informacije da će 'Srbija i Republika Srpska' organizovati prvu zajedničku vojnu vježbu na Manjači, kako je to slavodobitno objavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, očekujemo hitnu reakciju druga dva člana Šefika Džaferovića i Željka Komšića, čija dosadašnja šutnja zabrinjava - kaže u svojoj reakciji na ovu temu predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Gospodin Nikšić, naveo je Podžić, očekuje da demantujemo netačne navode o održavanju vježbe između jednog bh. entiteta i Srbije.

-Naravno da nije riječ o vježbi u organizaciji entiteta RS i Srbije. Nikšiću je valjda poznato da u Bosni i Hercegovini postoje samo Oružane snage Bosne i Hercegovine - rekao je Podžić.

Ponovio je da se radi o vježbi koja je planirana u okviru regionalne saradnje predviđene Američko-jadranskom poveljom (Inicijativom A5).

- Ta Povelja označava strateško partnerstvo država članica sa ciljem integracija u evropske političke, ekonomske, bezbjednosne i odbrambene institucije. Američko-jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama aspirantima da se pridruže NATO-u - pojasnio je Podžić.

Precizirao je da su se Bosna i Hercegovina i Crna Gora zvanično pridružile Povelji 2008. godine, dok je Srbija dobila status posmatrača.

- To je redovna saradnja u okviru programa operativnih sposobnosti koje od nas zahtijeva NATO, te provjera operativnih sposobnosti i koncepta kojeg od nas traži NATO kroz regionalnu saradnju, a ne kako gospodin Nikšić tvrdi nešto protivno aktivnostima u procesu euroatlanskih integracija - zaključio je Podžić