Utorak, 05.12.2023.
FOTO: Anadolu Agency

Povodom 100. godišnjice Republike Turske: Upriličen defile turskog električnog automobila Togg

Korisnici turskog domaćeg električnog automobila Togg prodefilirali su preko mosta "Yavuz Sultan Selim" u Istanbulu povodom obilježavanja stogodišnjice Republike Turske, javlja Anadolu.

Povodom obilježavanja, korisnici T10X učestvovali su u proslavi prelaskom preko mosta.

Nacionalni praznik Dan Republike u Turkiye se obilježava 29. oktobra u znak sjećanja na proglašenje Republike Turske 1923. godine. Republiku je proglasio vojskovođa Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika narodna skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsjednika savremene Turske.

Jedan od najvećih nacionalnih praznika obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom zemlje, uključujući i polaganje vijenaca u Anitkabiru, mauzoleju Ataturka.

Serijska proizvodnja turskog automobila Togg počela je krajem marta ove godine. Plan povećanja proizvodnje potvrđuje i činjenica da je u augustu isporučeno više vozila nego u prethodna tri mjeseca zbirno.

Kapacitet Togg Technology Campusa je proizvodnja 175.000 vozila godišnje. Togg želi do kraja 2032. godine proizvesti milion automobila. Cilj je da se do kraja ove godine na cesti nađe 28.000 automobila T10X.

Zvanično otvoren od strane turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana 29. oktobra 2022., Togg Technology Campus sadrži objekte za proizvodnju tijela automobila, farbanje, montažu i proizvodnju baterije, kao i Centar za razvoj i testiranje. Kampus, u kojem na proizvodnim linijama radi i 250 robota, ističe se i po tome što ima najčistiju lakirnicu u Evropi.

U izgradnji kampusa, koji ima 1,6 kilometara probnu stazu, učestvovalo je 9.000 ljudi. Togg trenutno zapošljava više od 3.250 ljudi. Žene čine 26 posto zaposlenih. Kada proizvodni kapacitet u kampusu dostigne 175.000, broj uposlenih će iznositi 4.300.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh