Nedjelja, 28.05.2023.
FOTO: Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH

Pozitivna priča iz Vlasenice: Begići uložili novac zarađen u dijaspori i zaposlili komšije povratnike

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je Muju Begića u Vlasenici koji je zarađeni novac u dijaspori sa svojim partnerima Italijanima Gianpierom Tuozzom i Ballom Alessandrom odlučio uložiti u svoje rodno mjesto, na taj način zaposlio komšije i pomogao u razvoju svoga kraja.

Mujo je na 20 hektara zasadio sadnice najpoznatijeg italijanskog lješnjaka TGL. Iako živi i radi u italijanskom gradu Milanu, odlučio se na investiciju u svom rodnom mjestu.

Danas na porodičnom imanju Mujo angažuje oko 30 povratnika koji obrađuju zasade.

- Dugo već sanjam nešto slično, neki projekat za moje Vlaseničane. Sada gledam moje komšije koji tu rade i sretan sam zbog toga. Svi zajedno radimo i činimo sve da naš ambijent bude što bolji i kvalitet života svakog čovjeka bude jednak kvalitetu života bilo kojeg čovjeka u svijetu - istakao je Mujo Begić.

Vlastitim resursima je Mujo došao do zasađena 22 hektara, a plan je na proljeće stići do 35 hektara, dok je krajnji cilj 100 hektara vlastitog zasada i 500 hektara sa kooperanatima.

- Vidjeli smo veliki entuzijazam i volju porodice Begić da ovdje u Vlasenici okupe veći broj povratnika, zaposle ih i obrade imanja. Uveliko su uspjeli u tome do sada. Uložili su sredstva i vrijeme, naša podrška će im pomoći da unaprijede svoj rad i da im olakšamo koliko možemo. Svaka ideja koja okuplja povratnike i podržava povratak će biti prepoznata s naše strane, a pogotovo kada se radi o ozbiljnim projektima kao što je ovaj kojeg implementira porodica Begić. Ljudi iz dijaspore su značajan faktor za bosanskohercegovačku privredu i oni moraju imati svoje mjesto u našim programima - zaključio je Ramić prilikom posjete imanju porodice Begić.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh