Uprava za indirektno oporezivanje u devet mjeseci 2018. godine ukupno je prikupila pet milijardi i 627 miliona KM prihoda od indirektnih poreza, saopćeno je iz ove institucije. 

Nakon što je Uprava privrednicima u BiH izvršila povrat PDV-a u iznosu od milijarde i 22 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u periodu januar-septembar 2018. godine, a to su država, entiteti i Brčko distrikt, iznosili su četiri milijarde i 605 miliona KM i veći su za 314 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2017. godine.

Za finansiranje državnih institucija u periodu januar-septembar 2018. godine raspoređen je iznos od 557 miliona KM. Federaciji BiH ukupno je raspoređeno dvije milijarde i 436 miliona KM, Republici Srpskoj milijarda i 220 miliona KM i Brčko distriktu 135 miliona KM.

Pored prethodno raspoređenih prihoda, a po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva, Federacija BiH je dobila dodatnih 130 miliona KM, Republika Srpska 86 miliona KM i Brčko distrikt 4,5 miliona KM. Ostatak sredstava predstavlja rezervu prikupupljenih sredstava od putarine.