Nezavisni sindikat zaposlenika Aluminija kreće u štrajk upozorenja, odlučeno je na današnjoj Skupštini NSZ-a Aluminija. Na, vanrednoj Skupštini bila je samo jedna tačka dnevnog reda - pokretanje štrajka upozorenja, koji će se, kako poručuju, održavati od srijede 21. 11. do petka 23.11., u periodu od 10 do 11 sati. 

Pero Bebek, predsjednik Skupštine Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija navodi da je opstanak društva na prvom mjestu, jer ovo je trenutno najteža situacija od kraja rata za Aluminij.

Sindikat poziva vlasnike kompanije, predstavnike Nadzornog odbora i Upravu Društva da im osiguraju isplatu plaća zajedno s kreditnim obavezama, u skladu s potpisanim sporazumom iz jula 2018. godine, te uplatu doprinosa PIO i zdravstvenog osiguranja koji se, kako kažu, prikazuju na platnim listama, ali se ne uplaćuju, pa se na taj krši zakon o uplatama doprinosa.

- Doprinosi nam nisu uplaćeni devet mjeseci. Ne možemo ovjeriti knjižice ni na jedan dan - ističe Bebek.

Saradnja između menadžmenta i Vlade FBIH, naglašava Bebek, jako je loša, što usložnjava rješavanje opstanka Aluminija. Stanje je čak i teže nego sto je bilo početkom oktobra, a problem s električnom energijom nije riješen. Ona se i dalje kupuje dan za dan uz avansno plaćanje, dok isporuka sirovina u potpunosti zavisi o dobroj volji poslovnih partnera.

-Jedna manja grupa radnika obustavila je rad. To je njihova odluka, s njima je predsjednik Sindikata, pa vidjet ćemo kako će se razviti ta situacija - tvrdi Bebek.

Ako ne bi došlo do pomaka, dodaje, ušli bi u generalni štrajk. Najavljuju i moguće proteste, ali još se nisu odlučili za adresu, odnosno kako da skrenu pažnju na probleme, jer u pitanju je utopljenik koji nema vremena.

- Nemamo garancije ni za šta. Ljudi su u veoma teškoj situaciji, ovdje svi udaraju po našim plaćama. Jeste, imamo plaće, ali prodajemo svoje zdravlje - naglasio je Stjepan Bevanda, potpredsjednik Skupštine sindikata.

Sindikat također podsjeća kako su prije 30 dana upoznali sve nivoe vlasti u državi o veoma teškom stanju u kojem se nalazi Aluminij. Od najvećeg pojedinačnog vlasnika,  Vlade FBiH, tražili su hitnu reakciju i pomoć za spas tvornice i očuvanje radnih mjesta, kao i održavanje sastanka s predstavnicima sindikata do kojeg još uvijek nije došlo.