Srijeda, 19.01.2022.
Otvaranju škole prisustvovali su i Šefik Džaferović i Melika Mahmutbegović FOTO: FAKTOR

Svečano otvorena nova školska zgrada OŠ "Safvet-beg Bašagić"

Sredstva za izgradnju nove školske zgrade obezbijedili su Vlada FBiH, Vlada SBK, općina Novi Travnik, te TIKA

Presijecanjem vrpce i prigodnim programom danas je u Novom Travniku svečano otvorena nova zgrada Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić". Za izgradnju zgrade utrošeno je blizu 2,5 miliona KM, a sredstva su obezbijedili Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Srednjobosanski kanton, općina Novi Travnik i Turska razvojna agencija TIKA.

Svečanosti otvaranja nove zgrade škole prisustvovali su brojni predstavnici političkog i društvenog života, među kojima i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Haldun Koc, te koordinator ureda TIKA-e u Sarajevu Omer Faruk Alimci. 

Svečano otvorenje zgrade započelo je intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Republike Turske, te prigodnim obraćanjima zvanica te uručivanjem zahvalnica za sve koji su učestvovali u izgradnji nove zgrade škole. 

Načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo rekao je kako je najveća zasluga za današnje otvaranje nove školske zgrade ustvari zasluga roditelja i građana Novog Travnika. 

- Najveća zasluga za ovo su roditelji, građani Novog Travnika, djeca su bila strpljiva da danas otvorimo ovaj novi objekat i da se stvore dobri uslovi nastave u ovoj školi - rekao je Lendo. 

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović rekla je kako će ova škola biti preduslov daljeg razvoja BiH. 

- Mislim da nije mogao biti ljepši događaj i ljepše obilježavanje početka škole od ovog danas u Novom Travniku gdje se dobija nova škola, prostor gdje će nastavnici moći da svoja znanja i vještine na pravi način prenesu novim generacijama, a nove generacije će moći na adekvatan način učiti. Dragi prijatelji, svako društvo, svaka zajednica opstaje na obrazovanju. Obrazovanje je temelj društva države i prosperiteta i želim da se zahvalim svima onima koji su prepoznali ovaj projekat i doprinijeli da se ova škola danas otvori. Očekujem da će ova škola biti rasadnik dobrih đaka, dobrih studenata i dobrih stručnjaka koji će u budućnosti graditi Bosnu i Hercegovinu - rekla je Mahmutbegović.

Omer Faruk Alimci, koordinator ureda TIKA-e u Sarajevu rekao je kako je TIKA realizovala brojne projekte u BiH, od kojih su neki i u sektoru obrazovanja, čime se stvara preduslov za nove, uspješne i obrazovane generacije. 

- Balkan je jedno od područja kojem se daje veliki značaj. TIKA je realizovala oko 250 projekata iz različitih oblasti, a neki od njih su svakako i u obrazovanju. Značajno je da je u BiH izađu nove, obrazovane i uspješne generacije. S tim u vezi, TIKA je realizovala mnoge projekte od vrtića do univerziteta kako bi dala doprinos obrazovanju. TIKA je realizovala opremanje i izgradnju vrtića Sultan Fatih u Travniku, restauraciju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku te brojne druge projekte kojima je TIKA dala doprinos. Vjerujem da će iz ove škole izaći uspješne generacije uz doprinos nastavnika ovdje zaposlenih - rekao je Alimci. 

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović rekao je kako svi građani BiH moraju raditi na razvijanju dobrih odnosa među narodima. 

- Želim da se zahvalim svima onima koji su pomogli da se izgradi ovako reprezentativan objekat u kojem će djeca imati sve uslove za rad. Obrazovanje je temelj svakog društva. Mi u Bosni i Hercegovini imamo ozbiljnih problema kada je u pitanju implementacija zakona, poput onog o osnovnom i srednjem obrazovanju i drugih zakona, jer ovo se odnosi na taj zakon. U BiH je moguće da sva djeca idu zajedno u školu, da nema segregacije i da se poštuje individualna osobenost i identitetska karakteristika svakog djeteta i mi treba da gradimo takav sistem. Put za to su zajednička nastavna jezgra i posebne grupe predmeta. Jako je važno u BiH razvijati dobre međuetničke odnose. Mi smo danas u Novom Travniku, sredini koja je izrazito multietnička i hvala Bogu da je tako, i ukoliko budemo, osim toga što smo svi u identitetskom smislu pripadnici naroda koji žive u BiH, mi svi prije svega treba da budemo Bosanci i Hercegovci - rekao je Džaferović. 

Haldun Koc, ambasador Republike Turske u BiH rekao je kako je bitno da se djeca druže i idu zajedno u škole bez podjela. 

- Danas smo prisustovali otvaranju prvog dana nove školske godine u BiH i otvaranju jedne prelijepe škole koja je obnovljena zahvaljujući i zalaganju Turske razvojne agencije TIKA. Bili smo ovdje sa sretnom djecom i roditeljima i nastavnicima i ovo je izuzetno lijep dan. U BiH, multietničkoj BiH, cilj je da djeca pohađaju školu pod istim krovom, da se djeca druže i mi želimo jednu takvu tolerantnu atmosferu u obrazovanju i takvu Bosnu i Hercegovinu. Želimo doprinijeti školama i obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini i sretni smo ako smo uspjeli dati barem mali doprinos - rekao je Koc. 

Dodao je kako je ovakav projekat pokazatelj da prijateljstvo između BiH i Republike Turske samo jača. 

- Ova škola i ovaj projekat i njegovo uspješno okončanje je indikator da prijateljstvo između Bosne i Hercegovine i Republike Turske je takvo da će biti trajno i da će vremenom samo jačati, na još ljepšim projektima. S druge strane, ovo je i odgovor onima koji špekulišu o padu turske ekonomije i da neće uspjeti održati svoja obećanja u svojoj zemlji, ali i diljem svijeta. Ovo je najljepši način da pokažemo da to nije tačno i da jedna snažna, dinamična turska ekonomija može prebroditi sve i da će nastaviti sa ovakvim projektima, korisnim posebno za zajednicu. Tu uključujemo i infrastrukturne projekte. Za nas je Bosna i Hercegovina izuzetno važna i u našim prioritetima je da ona bude slobodna, neovisna, ujedinjena, prosperitetna zemlja koja korača ka integracijama koje je sama izabrala. Naša pomoć u tome će se sigurno ogledati i u projektima koje smo i ranije inicirali, posebno u projektima koji povezuju region i utiču na ekonomski rast, poput brze ceste Sarajevo-Beograd, gdje će u narednom periodu biti održani intenzivni razgovori o implementaciji ovog projekta - rekao je Koc. 

Koc se obratio i učenicima, roditeljima i nastavnicima ove škole, te im na bosanskom jeziku poželio uspješnu novu školsku godinu, čestitao na novoj zgradi, a učenicima poželio petice, odnosno uspjeh. 

Nizada Skrobo, direktorica OŠ "Safvet-beg Bašagić" Novi Travnik rekla je kako je izgradnja ove školske zgrade trajala od 2008. godine i da je uloženo oko 2.400.000 maraka. 

- Mi smo danas otvorili novu školsku zgradu čija je izgradnja trajala od 2008. godine. U školi imamo 530 učenika i 50 uposlenih i naši učenici i naši uposleni će dobiti savremenu zgradu. Sredstva za ovu školu su obezbijedili Vlada FBiH, Vlada SBK, naša lokalna zajednica i TIKA. Svi zajedno od temelja do krova opremili smo ovu lijepu školu - rekla je Skrobo. 

Dodala je kako je veliki značaj izgradnje ove škole. 

- Ogroman je značaj. Mi smo dobili prelijepu zgradu, uslove dostojne učenika i čovjeka. U staroj školi, u iznajmljenom prostoru Đačkog doma gdje smo radili u podrumu, na tavanu, na pet spratova, stolarija je bila stara preko 60 godina, svaki dan je prijetila opasnost od urušavanja te se jedne godine se to i desilo, gdje su se urušili krov i plafon, te smo danas zaista presretni što smo dobili ovakvu zgradu - zaključila je direktorica Skrobo. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh