Broj smrtno stradalih u jutrošnjem zračnom napadu na vojni kamp u jemenskom gradu Maribu povećan je na 87, javlja Anadolu Agency (AA). Neimenovani vojni izvor saopćio je da su napad bespilotnom letjelicom izveli pripadnici šiitskog pokreta Husi, a da je pogođen kamp vojske lojalne međunarodno priznatoj vladi Jemena.

Isti izvor javlja da je u napadu ubijeno najmanje 87, a ranjeno još najmanje 30 osoba.  Zvaničnici bolnice u Maribu kazali su da većina tijela još uvijek nije identificirana, a da je među ranjenicima više životno ugroženih.

Napad se dogodio nakon žestokih sukoba koji su jučer vođeni u istočnom dijelu Sane u kojima su ubijena najmanje 23 pripadnika pokreta Husi i trojica vojnika odanih Hadijevoj vladi. Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kad je proiranski pobunjenički pokret Husi preuzeli kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici počeli izvoditi zračne napade protiv Husa u Jemenu, podržavajući prosaudijsku vlast.