Članovi pokreta "Žuti prsluci" ponovo su izašli na ulice kako bi demonstrirali protiv politike admninistracije francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a na demonstracijama u Parizu privedeno je 37 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Protesti, koji su prvobitno počeli kako izraz nezadovoljstva zbog najavljenih cijena goriva i loše ekonomske situacije, a koji su kasnije prerasli u sveopće proteste protiv Macronove administracije, ušli su u 62. sedmicu.

Demonstranti koji su se okupili u Champerretu, u Parizu, hodali su do željezničke stanice Lygon. Tom prilikom isticali su transparente s porukama protiv Macrona i uzkivali slogane protivljenja mjerama francuskog predsjednika.

Prema informacijama Policijske uprave u Parizu, tokom demonstracija u glavnom gradu zemlje privedeno je 37 osoba. Ekipe za pružanje medicinske pomoći saopćile su kako je povrijeđeno 20 osoba. Na snimcima podijeljenim na društvenim mrežama, policajac udara demonstranta koji leži na zemlji.

U Toulouseu policija je protiv demonstranta koristila suzavac, a protesti su održani i u drugim gradovima.Christophe Castaner, ministar unutrašnjih poslova Francuske, kazao je kako nasilje nikako ne može biti način na koji se izražava demokratija.

Protesti "Žutih prsluka" počeli su 17. novembra 2018. Od tada je tokom policijske intervencije povrijeđeno oko 500 osoba, a jedna osoba je smrtno stradala.