open-navfaktor-logo
search
Hrabrost građana
AA došla u posjed novih snimaka izdajničkog pokušaja puča u Turskoj
Snimci su novi dokaz o hrabrosti građana i izdajničkom pokušaju puča kojeg su u Turskoj izveli pripadnici terorističke organizacije FETO koji su prethodno infiltrirani unutar turskih oružanih snaga i drugih institucija
11.07.2019. u 13:11
get url
text

Anadolu Agency (AA) došla je u posjed novih snimaka na kojima je moguće vidjeti borbu građana koji su se na mostu Halic hrabro suprotstavili pučistima koji su 15. jula 2016. pokušali zauzeti ured guvernera u Istanbulu.

Snimci su novi dokaz o izdajničkom pokušaju puča kojeg su u Turskoj izveli pripadnici terorističke organizacije FETO koji su prethodno infiltrirani unutar turskih oružanih snaga i drugih institucija.

Na snimcima se vidi hrabri otpor građana i policije koji su goloruki stali pred pučiste i nisu odstupili ni kada su pučisti otvorili vatru na njih. Snimljeno je i oklopno vozilo koje je namjeravalo pomoći pučistima da zauzmu ured guvernera Istanbula. Građani su presjekli put pučistima i spriječili njihov prolazak.

Građani su odlučili, pod svaku cijenu, pa makar to i značilo stradati na tom putu, spriječiti pučiste u njihovoj namjeri. Zbog intervencije suzavcem, građani su se nakratko udaljili, ali potom opet prišli o opkolili vojno vozilo koje su pučisti koristili. Na snimku se vidi i kako policajci u prslucima neutraliziraju pučiste i deblokiraju saobraćaj na mostu Halic. Uporedo s tim, na snimcima se vidi i kako su goloruki građani legli na cestu kako bi zaustavili kretanje tenka s pučistima u mjestu Sefrakoy.

Grupa građana je zaustavila pučiste na cesti D-100, a zatim i sjela i legla na cestu kako bi spriječili dalje kretanje pučista. Pučisti su se potom okrenuli i krenuli nazad, ali su građani ponovo trčali za tenkom kako bi ga zaustavili. Tužilac Organ Aydin je upravo za taj slučaj podigao optužnicu protiv 24 osumnjičene osobe za pokušaj puča. To je bila četvrta optužnica podignuta za pokušaj puča u Turskoj, a prvooptuženi podoficir Yusuf Yildiz je osuđen na teški doživotni zatvor za pokušaj rušenja ustavnog poretka. Preostala 23 vojnika su oslobođena.

Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a. 

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika. 

{$galerijaFotografija}

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba. 

20190711_2_37292925_45977668_Web.jpg
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.