open-navfaktor-logo
search
Berlin
Abbas pozvao na priznavanje palestinske države, Scholz se ne slaže s tvrdnjom da je Izrael država aparthejda
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je u utorak Njemačku i druge evropske zemlje da priznaju državnost Palestine i podrže njegove napore za rješenje bliskoistočnog sukoba.
16.08.2022. u 21:16
get url
text

- Priznavanje državnosti Palestine će nam pomoći i podržat će pronalaženje rješenja - rekao je Abbas na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Palestinski predsjednik je istakao i sljedeće:

"Sve što želimo je sloboda i stabilnost u suverenoj i demokratskoj državi, u kojoj će svi građani uživati ​​jednaka prava."

Abbas je kritikovao izraelsku Vladu zbog podrivanja mirovnih napora i optužio Izrael za djela aparthejda protiv palestinskog naroda.

- Palestina je pod okupacijom decenijama, tome mora doći kraj - naglasio je Abbas.

Izjavio je i da bi, ako palestinsku državnost prizna više zemalja, a Palestina dobije punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama, to utrlo put novom zamahu i olakšalo rješenje za izraelsko-palestinski sukob sa dvije države.

Njemački kancelar je izrazio podršku svoje Vlade rješenju sa dvije države putem pregovora, kritikujući izraelsko širenje naselja, što je dovelo do novih napetosti u regiji.

Ali, Scholz je primijetio da su imali razlike s Abbasom po brojnim pitanjima, uključujući njegov opis Izraela kao države aparthejda.

- Mislim da to ne opisuje tačno situaciju - rekao je Scholz.

Prema njegovim riječima Vlada Njemačke će nastaviti podržavati međunarodne napore za političko rješenje bliskoistočnog sukoba, ali neće podržavati jednostrane inicijative koje bi mogle da podrivaju te napore.

- Palestina ima status promatrača u UN-u, ne mislim da je sada pravo vrijeme da se to promijeni - istakao je Scholz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.