open-navfaktor-logo
search
Još dva mjeseca
Adi Balijagiću produžen pritvor zbog pokušaja ubistva
Balijagić je uhapšen je i smješten iza brave zbog sumnje da je 9. septembra nakon svađe pokušao ubiti Mirnesa M. iz Banovića i to tako što ga je svojim automobilom "BMW" udario i nanio mu više povreda
15.10.2018. u 11:17
get url
text

Kantonalni sud u Tuzli prihvatio je prijedlog tuzlanskog Tužilaštva, te za još dva mjeseca produžio pritvor Adi Balijagiću (33), sinu odbjeglog advokata Faruka Balijagića.

Balijagić je uhapšen je i smješten iza brave zbog sumnje da je 9. septembra nakon svađe pokušao ubiti Mirnesa M. iz Banovića i to tako što ga je svojim automobilom "BMW" udario i nanio mu više povreda.

Do svađe je došlo u kafiću "Madeira" u hotelu Tuzla, nakon čega je Balijagić izašao napolje i sačekao ga u svom u vozilu u blizini Filozofskog fakulteta i Gradske uprave u Tuzli.

Kada je Mirnes M. sa prijateljem izašao iz kafića, Balijagić je automobilom nasrnuo na njega, udario ga prednjim dijelom vozila u lijevu nogu i odbacio ga na beton.

Tako mu je nanio povrede na nogama, a od udarca i pada na beton muškarac je zadobio i povrede glave, lica, vrata, grudnog koša i ruku. Nakon toga se Balijagić još i vratio i prijetio mu
da će ga ubiti.

Adi Balijagiću sudi se i u Kantonalnom sudu u Sarajevu, nakon što je Vrhovni sud FbBiH ukinuo presudu kojom je početkom prošle godine osuđen na tri godine zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo, razbojništva i ugrožavanja sigurnosti.

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo podiglo je 8. decembra 2015. godine optužnicu protiv njega i njegovog oca Faruka zbog sumnje da su kao saizvršioci počinili krivična djela podstrekavanje na krivično djelo ubistva i teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine.

Ado Balijagić se teretio i za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

Njegov otac advokat Faruk Balijagić je tokom 2016. godine pobjegao u Hrvatsku, čije državljanstvo posjeduje, te je još nedostupan bh. pravosuđu.

Prema optužnici, Ado Balijagić je skupa sa ocem tokom juna 2015. pa do 3. septembra 2015. podstrekavao Eldana Žigovića da ubije Adnana Maglića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.