open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Adisu Abazu šest godina zatvora zbog organizovanog šverca droge
Sud Bosne i Hercegovine donio je danas presudu kojom je optuženi Adis Abaz proglašen krivim za organizirani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnih droga, te mu je izrekao kaznu od šest godina zatvora.
21.02.2022. u 15:29
get url
text

Abaz je kriv je što je u periodu od prve polovine 2018. do sredine augusta 2018. godine zajedno s Denijem Stanišićem, Admirom Mahmutagićem, Sumedinom Topčagićem i Zlatanom Juretom pristupio grupi za organizirani kriminal koju je on osnovao.

Grupa je organizirana radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja u daljnjoj međunarodnoj prodaji, uvoza i izvoza, slanja i isporuke opojne droge marihuana – cannabis i amfetamin - spid i to s područja BiH u zemlje Zapadne Evrope , navedeno je u presudi.

VEZANI TEKST - Nakon izručenja iz Belgije: Adisu Abazu pritvor produžen do januara 2022. godine

- Optuženom se u izrečenu kaznu uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru i to od 20.januara 2020. godine do 18. maja 2020. godine. Prema optuženom Adisu Abazu izrečena je mjera sigurnosti oduzimanja
predmeta. Sud je donio i rješenje kojim je prema optuženom Adisu Abazu ukinuo mjeru zabrane napuštanja boravišta i obavezu povremenog javljanja državnom organu. Produžena mu je mjera zabrane putovanja - navodi se u saopćenju iz Suda BiH.

Ove mjere će trajati dok za tim postoji potreba, a najduže do pravomoćnosti presude ako toj osobi nije izrečena kazna zatvora, odnosno najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora ako je toj osobi izrečena kazna zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.