open-navfaktor-logo
search
Opsadno u Sarajevu
Advokat Kreho o Elezovom saslušanju u Tužilaštvu: Mogu ga dovoditi još sto puta...
Iz pritvorske jedinice Suda Bosne i Hercegovine u Vojkovićima Darko Elez jutros je ponovo dovezen na saslušanje u Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.
07.07.2021. u 11:51
get url
text

U Tužilaštvo KS ponovo je sproveden uz jaku policijsku pratnju pripadnika Sudske policije i MUP-a Kantona Sarajevo naoružanih dugim cijevima.

Zasad nije zvanično poznato zbog čega je Elez ponovo doveden u ovu pravosudnu instituciju.

On je i prije 20-ak dana saslušavan u Tužilaštvu, a kako se tada nezvanično moglo čuti, tužioce su zanimala njegova saznanja u vezi sa ubistvom dvojice pripadnika MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Elezov advokat Senad Kreho kaže da pretpostavlja da se ponovo radi o istom slučaju.

- Nema šta drugo biti. Ja sam se jutros spremao da mu odem u posjetu da bi mi u pritvoru rekli da su ga ponovo odveli u Tužilaštvo - kazao je za Faktor Kreho.

Dodao je da "oni hoće od njega da naprave svjedoka, iako je rekao da ne zna ništa o tome".

- Da on išta o tome zna, Čampara (Dubravko, državni tužilac koji vodi istragu protiv Eleza za organizirani kriminal, op. a.), on i ja bismo to mogli lako dogovoriti. Tražili bismo da mu se da zaštita i on bi svjedočio o tome. Međutim, on je odmah u startu rekao da neće lagati, da ne zna ništa o tom slučaju, radi se o nekim "rekla-kazala" pričama - kazao je Kreho.

Na naš upit da li se na neki način pokušava napraviti pritisak na njegovog branjenika, kazao je da "se nema šta tu praviti pritisak".

- Mogu ga dovesti još sto puta, ako ne zna - ne zna - zaključio je Kreho.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine Darka Eleza dovodi u vezu sa najtežim krivičnim djelima organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelima teško ubistvo, pokušaj ubistva i iznuda.

Elez je krajem decembra uhapšen u Beogradu po potjernici Interpola Sarajevo, od kada se nalazio u ekstradicionom pritvoru.

Apelacioni sud u Beogradu je polovinom februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uvjeti za izručenje Eleza našoj zemlji, koja ga je tražila zbog niza krivičnih djela organizovanog kriminala.

On je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.