open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Afera "Potkivanje": Pandža od svjedoka tražio da ga spoji s Milanom Tegeltijom
Na suđenju za davanje i primanje dara, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je optuženi Marko Pandža tražio da ga spoji sa tadašnjim predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milanom Tegeltijom, kako bi njegov prijatelj prijavio kriminal u pravosuđu.
07.05.2021. u 18:42
get url
text

Vladimir Jurišić, sekretar Osnovnog suda u Banjoj Luci, kazao je da dugo poznaje Pandžu kao policijskog inspektora, kao i Tegeltiju, kojem je bio vjenčani kum.

VEZANI TEKST - Afera "Potkivanje": Počelo suđenje Pandži i Aleševiću, Tegeltija nije optužen

Svjedok je rekao da mu je Pandža poslao brojne poruke, navodeći da želi da pomogne prijatelju koji "valja za službu".

Jurišić je izjavio da je imao dosta svojih obaveza i da mu je rekao da ga sam nazove. Kazao je da je Tegeltija dozvolio da Pandži da njegov broj. Ispričao je da je djecu odvezao na trening i otišao da popije kafu u jedan ugostiteljski objekat, gdje se pojavio Tegeltija i rekao da će doći Pandža sa prijateljem, za kojeg će svjedok tada saznati da se zove Nermin Alešević, takođe optuženi u ovom predmetu.

Jurišić je izjavio da nije pomno pratio razgovor, ali da je čuo kako Alešević govori o problemu koji ima sa predsjednicom suda u Velikoj Kladuši, a da mu je Tegeltija kazao da to prijavi disciplinskom tužiocu. Svjedok je naveo da je Tegeltija pitao Aleševića šta očekuje od njega, a da je on rekao da ne očekuje ništa, ali da više ne zna kome da se žali.

Jurišić je kazao da je otišao po djecu i da je kasnije u medijima vidio izvještaj. Naveo je da je nazvao Pandžu i rekao mu: “Vidi, šta napravi čovjeku.”

Na pitanja Aleševićevog branioca Ifeta Ferageta, svjedok je potvrdio da se na tom susretu spominjalo da za jedan objekat postoje dva zemljišno-knjižna izvatka, složivši se da to nije normalno.

Rekao je da mu nije bilo jasno ni kakve veze ima sud u Kladuši sa Kantonalnim tužilaštvom u Sarajevu, te da se ne sjeća da je spominjana tadašnja glavna kantonalna tužiteljica u Sarajevu Dalida Burzić i da će je kontaktirati Tegeltija.

Na pitanja branioca Ferageta, Jurišić je potvrdio da površno poznaje Dragana Salića, direktora Centra za vještačenje "Zenit", ali da ga nije kontaktirao u vezi sa nalazom u slučaju "Dženan Memić". Jurišić je naveo da je riječ o varalici, a sudija Goran Radević zabranio je dalja pitanja kao irelevantna za ovaj predmet.

Pandža je kao inspektor Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA) optužen za primanje dara, a Alešević za davanje dara. Prema optužnici, Pandža je 2018. godine zahtijevao novac da bi kao posrednik uticao na Tegeltiju da vrši pritisak na Burzić kako bi uticala na postupajućeg tužioca da uzme predmet za koji je bio zainteresovan Alešević.

Na suđenju su kao svjedoci saslušani pripadnici SIPA-e iz Banja Luke, koji su ispričali kako su imali kontakte sa Aleševićem, koji im je pružao informacije o raznim nezakonitostima.

Marko Pandža istražitelj SIPA-e 

Kemal Tatarević je kazao da im je Alešević dugo dostavljao korisne operativne informacije i da ga poznaje kao izuzetno fer i korektnog čovjeka. Dodao je da im se Alešević žalio na probleme koje ima u sudu i da su mu oni savjetovali da se žali i nađe dobrog advokata.

Na pitanja Odbrana, svjedok je potvrdio da su uspješno okončali dva do tri predmeta sarađujući sa Aleševićem, te da optuženi nikad za sebe nije tražio neku korist.

Neven Veseljak je kazao da je Alešević bio veoma koristan za službu i da mu je "bilo u krvi" da daje informacije kad primijeti nezakonitosti, te da su ga kontaktirali jer je kao privrednik imao dosta informacija iz Unsko-sanskog kantona. Veseljak se prisjetio kako je Pandža jedne prilike dok su bili na kafi upoznao Aleševića, koji je inače govorio o ličnim problemima koje je imao. Svjedok je rekao da je Pandža dao broj telefona Aleševiću navodeći da će on pogledati. Veseljak pretpostavlja da je Pandža htio vidjeti s nekim advokatom da posavjetuje Aleševića.

Svjedok je rekao da je kasnije pitao Aleševića za Pandžu, a da mu je on kazao: "Nema ništa od Marka, kakav Marko." Naveo je da mu je Pandža, kada ga je pitao za Aleševića, rekao: "Kako ću mu ja u Kladuši."

Na pitanje branioca Ferageta da li je Alešević bio fer i korektan, Veseljak je rekao da je bio i više od toga. Potvrdio je da im je davao informacije u vezi sa utajom poreza, kao i krađe identiteta maloljetnih igrača. Dodao je da je u vezi sa igračima Alešević davao izjavu za medije i da je zbog toga došlo do malog prekida saradnje.

Za nastavak suđenja 21. maja najavljeno je saslušanje Tegeltije i stručnog lica u vezi sa snimkom iz ugostiteljskog objekta.

Branilac Feraget najavio je prigovor na nezakonitost video snimka, navodeći da nije poznato ko je snimao, kojim uređajem ni ko ga je učinio dostupnim javnosti. Kazao je da je snimak pribavljen povredama prava.

Kako je naveo, Alešević je pristupio u Tužilaštvo zahtijevajući imunitet, a tužiteljica ga je, protivno pravilima, saslušala kao svjedoka, da bi taj iskaz kasnije Sud odbacio kao nezakonit i odbio dijelove optužnice. Prema riječima Ferageta, svi dokazi proistekli iz ovog nezakonitog iskaza su nezakoniti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.