Haqqani je na konferenciji za novinare u glavnom gradu Kabulu kazao da je "sistem zajedničkog obrazovanja protivan islamskim i nacionalnim vrijednostima".

Koedukacija je sistem u kojem muška i ženska djeca pohađaju iste razrede i škole. Kao pedagoška koncepcija prevladava u novije doba (nekada su postojale odvojene škole za dječake i djevojčice). Danas je koedukacija općenito prihvaćena.

Haqqani je kazao da će u narednom periodu studentice i studenti studirati u odvojenim zgradama.

Pojasnio je da će profesorice podučavati studentice, a profesori studente, te dodao da, ukoliko ne bude dovoljno profesorica, tada će profesori moći držati predavanja studenticama tako što će biti iza zastora.

- Pod ovim uvjetima, neće biti prepreka da djevojke nastave obrazovanje. Zapravo, djevojke ne samo da mogu nastaviti dodiplomsko obrazovanje, već i diplomske i doktorske studije. Važno je da se studentice pridržavaju vela - kazao je Haqqani.

Napominjući da su privatni univerziteti započeli obrazovanje prošle sedmice, rekao je da će nastava uskoro početi i na javnim univerzitetima.

Haqqani je kazao da će spriječiti i korupciju na prijemnim ispitima za univerzitet.

Kako je kazao, također će posebna pažnja biti posvećena pripadnicima talibana koji su u prošlosti bili lišeni obrazovanja.

Na kraju svog obraćanja istakao je da će sarađivati ​​sa zemljama u svijetu u oblasti obrazovanja.