open-navfaktor-logo
search
Nakon hapšenja
Ahmetašević se oglasila na Facebooku: Policija mora naučiti šta im je posao
Nidžara Ahmetašević, novinarka i aktivistica koja je jučer uhapšena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu, o jučerašnjim događajima oglasila se danas podužom objavom na Facebooku.
07.03.2021. u 15:59
get url
text

- Kako se osjećam, pitaju me jutros. Teško mi je opisati. No, ne mogu reći da ono što se jučer desilo nisam očekivala već neko vrijeme. Mislim da sam već godinama na meti policiji. Izvodili su me pred sud nekoliko puta (svaki put su izgubili nakon što je dokazano da nisu govorili istinu). Istovremeno, sve moje pritužbe i žalbe, čak i zahtijeve za pomoć, policija ignoriše. Tako nikada nisu istražili niti jednu od ko zna koliko prijetnji koje sam dobila zbog svog rada, bilo novinarskog bilo zbog aktivizma.

No, dok sam jučer prolazila kroz svu tu torturu, dok sam slušala kako me vrijeđaju, deru se na mene, prijete mi, čak i dok su me zatvarali i naredili mi da skinem kako bi me pretresli, nisam mogla prestati razmišljati o svim drugim ljudima kojima se dešavaju ovakve i slične stvari, kojima su sva prava poništena, i koji su ostavljeni na milost i nemilost ovdašnje policije i silnika - napisala je, između ostalog, Ahmetašević.

Inače, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, povodom hapšenja Ahmetašević, jučer je, također na Facebooku napisao, da su "policajci samo ljudi, nisu mašine, greška se može dogoditi i kao takva se, ako ima razloga, u disciplinskom postupku sankcioniše". Također je najavio da će svi policajci Kantona Sarajevo na terenu uskoro biti opremljeni kamerama koje će stalno biti uključene upravo kako bismo podigli kvalitet rada i transparentnosti.

- Oni tvrde da im treba više policije, koja će biti još bolje opremljena, i imati veće ovlast. Ne! To je najgore što nam se može desiti. Ne treba nam više, nego manje policije, a ovlasti im trebaju biti reducirane. Opreme imaju dosta, i previše. Policija mora naučiti šta im je posao, mora znati zakone, i moraju se sjetiti da su oni u službi javnosti. To je ono što treba. Sinoć je policija pratila vozilo kojim sam se sa prijateljem vraćala kući. Nisam to tražila. Nije mi ni trebalo. Ustvari su me time samo još više željeli zaplašiti. Nadam se da me neće pratiti i danas i u buduće - napisala je danas Ahmetašević.

Njenu kompletnu objavu možete pogledati ispod...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.