Istakao je kako je Tužilaštvo dokazalo da su jedinice većinom formirane u Državnoj bezbjednosti (DB) Srbije odakle su finansirane, kontrolisane i upućivane u Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku. Također, poručio je kako niko nije amnestiran, te da su Srbija i Hrvatska presuđene presudama Haškog tribunala.

VEZANI TEKST - Logoraši: Šta su šefovi državne sigurnosti Srbije uopće tražili na prostoru BiH i Hrvatske?!

Podsjetio je da je 2015. godine poništena prvostepena presuda jer Prvostepeno vijeće nije ustanovilo UZP.

- Naveli su da je bilo potrebno da se utvrdi ideja "Velike Srbije". Da li je došlo do operacionalizacije UZP-a pod krinkom "Velike Srbije" i da li je postojao. Ako jeste, ko je učestvovao, obim i posljedice te koji je doprinos Stanišića i Simatovića u tome - rekao je Ahmić.

Drugi razlog ukidanja presude je, kaže Ahmić, taj što je "prvostepeno vijeće koristilo institut tzv. usmjerenosti slučaja Perišić".

- Bilo je potrebno da za svaku akciju i slanje jedinica u BiH i Hrvatsku mora postojati pismena naredba. Da za svu tu "pomoć" koja je ulazila u BiH moramo naći dokaz da je bilo usmjereno za činjenje zločina. Tužilaštvo je dokazalo sve. Utvrđena je baza zločina i da su jedinice većinom formirane u službi Državne bezbjednosti, da su finansirane i bile pod njenom kontrolom i da su iz Srbije upućivane u BiH. Ali rekli su da Simatović i Stanišić nisu odgovorni. Zato je prvostepena presuda pala - pojasnio je Ahmić. 

Kazao je kako se nada da će drugostepena presuda biti izrečena u razumnom roku te da bi bilo razočaravajuće da se nakon 18 godina čeka još dvije i po godine.

- Podsjećam da je ovaj Tribunal donio osam presuda – tri za agresiju Srbije, pet za agresiju Hrvatske. Ovdje niko nije amnestiran. Presuđeno je političko, vojno i policijsko rukvodstvo Srbije. I Tuđman i Milošević se nalaze u UZP-u kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Presuđen je zločin genocida u Srebenici i silovanje Bošnjakinja kao zločin. Ovdje se radi o personalnoj odgovornosti. Nadam se da će biti presuđeni. Ukoliko se desi da budu oslobođeni pravosnažno, uradit ćemo sve da oborimo tu presudu. Borit ćemo se. Kada bi ih oslobodili, onda bi značilo da niko iz Srbije nije presuđen, a ne da je amnestirana Srbija. Arkan je ubijen, Milošević umro. Perišić nakon 27 godina je oslobođen po standardima usmene odgovornosti. Hrvatska i Srbija su presuđene u vrlo teškim postupcima koji su se odvijali skoro 25 godina pred Tribunalom - zaključio je Ahmić.