VEZANI TEKST - Konferencija u Sarajevu: Oko 47 posto žena u BiH tokom života iskusilo neki oblik nasilja

- Odluka Predstavničkog doma PSBiH da usvoji Rezoluciju o sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u BiH je ohrabrujuća kao izraz volje državne vlasti da se konačno stane u kraj ovom rastućem problemu, ali je istovremeno poražavajuće odbijanje zastupnika vladajućih stranaka, a naročito zastupnica, koje su odbile potpisati inicijativu kojom se ova Rezolucija dijelom provodi u djelo smjenom državnog ministra optuživanog za porodično nasilje.

Kao potpredsjednica Stranka demokratske akcije i predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova Doma naroda Parlamenta FBiH, a naročito kao žena, pozdravljam usvojenu Rezoluciju, ali i inicijativu za smjenu ministra Staše Košarca, čija je bivša supruga i u Parlamentarnoj skupštini BiH svjedočila o groznom nasilju kojeg je trpjela- navela je Obuća na društvenim mrežama. 

Dodala je kako će kadrovi SDA na svim nivoima vlasti podržati usvajanje svake odluke koja će doprinijeti borbi protiv nasilja nad ženama, što je potvrđeno i podrškom Rezoluciji u Predstavničkom domu, ali i inicijativi za smjenu ministra Košarca.

-Pozivam zastupnike vladajućih stranaka, a naročito zastupnice stranaka "Trojke" koje nisu potpisale inicijativu – Sabinu Ćudić, Miju Karamehić-Abazović, Rejhanu Dervišević i Erminu Salkičević-Dizdarević da, kada smjena dođe na dnevni red Predstavničkog doma, potrebu zaštite žena i zaustavljanja rastućeg nasilja koje sve češće ima fatalne posljedice stave ispred stranačkih interesa i ličnog komoditeta.

U suprotnom će pokazati da im je zaštita žena samo deklarativno opredjeljenje koje je podređeno pozicijama u vlasti i pripadajućim benefitima. Krajnje je vrijeme da se sa riječi pređe na djela i da se nasilje nad ženama počne sankcionisati i sprječavati konkretnim postupcima, a smjena ministra optuženog za porodično nasilje je upravo jedan važan korak u tom pravcu- zaključila je Aida Obuća.