Ponedjeljak, 15.08.2022.
Sa današnje press konferencije
FOTO: Ines Lučić

Ajdinović: Uprkos nedostatku broja inspektora, FUZIP bilježi rekordne rezultate

Što se tiče rezultata u 2019. godini, moram kazati da je ovo rekordna godina po broju obavljenih inspekcijskih nadzora u odnosu na sve prethodne godine, otkada je formiran FUZIP, rekao je Ajdinović

Federalna uprava za inspekcijske poslove je u periodu 2015-2019. godina obavila više od 700 hiljada inspekcijskih nadzora i izrekla blizu 28 hiljada prekršajnih naloga, rečeno je, između ostalog, na današnjoj konferenciji za novinare upriličenoj u Sarajevu. Anis Ajdinović, direktor FUZIP-a, ukazao je kako je neophodno usklađivanje federalnih zakona sa državnim, a što danas nije slučaj, i što u velikoj mjeri otežava rad inspektora na terenu.

Ajdinović je na početku svog obraćanja novinarima kazao da u ovoj godini FUZIP ima na raspolaganju 8,9 miliona KM, dok je njihov zahtjev prema Budžetu FBiH bio 9,4 miliona KM.

- Što se tiče ljudskih resursa, u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji predviđeno je 273 izvršioca, sa 200 inspektora. A situacija koju imamo je 166 uposlenih, od toga 133 inspektora. Procentualna popunjenost radnih mjesta je 60,8 posto u odnosu na predviđeni broj. Što se tiče uvjeta rada, možemo se pohvaliti sa solidnim voznim parkom, ali problem su nam smještajni kapaciteti, pogotovo sjedište u Sarajevu - rekao je Ajdinović.

On je iznio rezultate rada za period 2015- 2019. godina, kazavši da je FUZIP obavio 716.669 inspekcijskih nadzora.

- Što se tiče prekršajnh postupaka koje smo nažalost morali pokretati, a koji podrazumijevaju izdavanje prekršajnog naloga, izrečeno je 27.763 prekršajna naloga sa ukupnim finansijskim efektom od 38.046.063,00 KM. Kada je riječ o preventivnim mjerama koje se tiču otklanjanja nedostataka, u ovom periodu smo imali 12.806 mjera i 1.440 mjera zabrane rada, a od toga je 184 pečačenja. Nadležnim tužilaštvima smo uputili 35 izvještaja po pitanju eventualnog činjenja krivičnog djela. Ukupni finansijski efekti, kada je u pitanju naplata takse i naknada, kako u prekograničnom prometu roba, tako i na ime zraka, voda, šuma, cesta..., utvrđeno je za naplatu 120 miliona 998.124, 4 KM - rekao je Ajdinović.

Za period 2015-2019. izdato je 12. 648 fito certifikata, a koji se tiču izvoza bilja i biljnih proizvoda.

- Što se tiče rezultata u 2019. godini, moram kazati da je ovo rekordna godina po broju obavljenih inspekcijskih nadzora u odnosu na sve prethodne godine, otkada je formiran FUZIP. Tako da danas svjedočimo rezultatu od 157.031 inspekcijskog nadzora u 2019. godini. Kada smo kod prekršajnih sankcija i pokretanja prekršajnih postupaka, izrečeno je 5.806 prekršajnih naloga, sa ukupnim finansijskim efektom od 9.449.028 KM. Što se tiče upravnih mjera u vidu rješenja o otklanjanju nedostataka, one su rekordne u ovoj godini, gdje smo imali 2.766 upravnih mjera u smislu preventivnih i korektivnih mjera prema privrednim subjektima - rekao je Ajdinović.

Dodaje da je za još efikasniji rad inspektora neophodno uskladiti federalne zakone sa državnim jer se zna dogoditi da su za isti prekršaj propisane različite kazne, što otežava rad inspektora na terenu. Naglašava da je neophodno donijeti zakon o hrani na federalnom nivou.

Osvrnuo se i na problem aerozagađenja kazavši da kada je riječ o Sarajevu, da su u bh. prijestolnici glavni izvor zagađenja privatna ložišta i automobili.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh