open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane Turske
Akar: Zaštita teritorijalnog integriteta BiH prema Dejtonskom mirovnom sporazumu naš je glavni prioritet
Hulusi Akar, ministar odbrane Republike Turske, kazao je kako je zaštita teritorijalnog integriteta i stabilnosti Bosne i Hercegovine u okviru principa utvrđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom glavni prioritet njegove zemlje.
26.02.2022. u 10:49
get url
text

Akar je krajem prošle godine boravio u posjeti Bosni i Hercegovini, kada se susreo s članovima Predsjedništva BiH kao i ostalim zvaničnicima.

On je za bosanskohercegovački sedmični magazin "Stav" govorio o vojnim temama, razvoju odbrambene industrije Turske te odnosima s Bosnom i Hercegovinom.

Na pitanje hoće li se razvoj Turske nastaviti, s obzirom da je Turska u odnosu na prije 20 godina u sasvim drugačijoj poziciji, Akar je rekao da s obzirom na rizike i prijetnje u svijetu, a posebno u geografskom području gdje se Turska nalazi te nevjerovatnu brzinu tehnologije, odbrambene potrebe Oružanih snaga Turske se također vrlo brzo mijenjaju.

- Posljednjih godina naša odbrambena industrija napravila je veliki iskorak svojim uspjehom u mnogim nacionalnim projektima kao što su helikopteri ATAK, naoružane i nenaoružane operativno-taktičke bespilotne letjelice, projekti zračne odbrane kao što je 'Korkut', avioni za početnu, odnosno osnovnu obuku (Hurkus), nacionalni brod 'Milgem', sateliti 'Gokturk', pješadijska puška MPT-76, haubica, rakete, kao i modularne baze i tako uveliko smanjila našu ovisnost o vanjskoj nabavi - kazao je Akar.

Dodao je kako se vidi da postoji jaka veza između sposobnosti Oružanih snaga da izvode efikasne i nezavisne operacije i postojanja nacionalne odbrambene industrije.

Nastaviti razvoj odbrambene industrije

- U tom kontekstu, naša zemlja je od uvoznika prešla u izvoznika u odbrambenoj industriji i mnogim drugim oblastima. Korištenje nacionalnih odbrambenih sistema za turske Oružane snage predstavlja multiplikator snaga u ratnom okruženju budućnosti. U gotovo svakom projektu proizvodimo i koristimo tehnologiju s domaćom i nacionalnom perspektivom, a razvijamo i osnovne alate i podsisteme koji će se koristiti u budućnosti. U ovom kontekstu može se procijeniti evolucija bespilotnih letjelica. Vidite da razvoj koji je započeo s mini letjelicama i kasnije srednjim letjelicama napreduje ka bespilotnim letjelicama velike brzine i nosivosti. Bespilotne letjelice na mlazni pogon također će dodati nove mogućnosti zračnoj borbi. U tom kontekstu, možemo reći da će se razvoj naše odbrambene industrije nastaviti - kazao je Akar.

Upitan da li sistem odbrane S-400 i dalje predstavlja problem u odnosima Turske i SAD-a, Akar je rekao da pridaju značaj odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama zato što je ovaj odnos od velikog značaja za sigurnost i stabilnost u regiji, a i šire.

- S druge strane, mnoge poteškoće s kojima se suočavamo u našim bilateralnim odnosima odnose se na nacionalnu sigurnost Turske. Naši odnosi prolaze kroz težak period posebno zbog dešavanja u Siriji i nabavke sistema S-400. Želim istaći jednu stvar. Nabavka S-400 sistema nije izbor već potreba. Turska je pod ozbiljnom zračnom i raketnom prijetnjom. Kao što je poznato, uprkos brojnim pokušajima koje smo činili da zadovoljimo potrebe zračne i proturaketne odbrane naše zemlje, nije bilo moguće da se ovi sistemi isporuče iz zemalja članica NATO-a te je nabavljen S-400 sistem. Kao Turska, nastavit ćemo ispunjavati naše odgovornosti kao saveznika i doprinositi miru, saradnji, dobrosusjedskim odnosima i sigurnosti u našoj regiji i svijetu. Uvijek preferiramo diplomatiju i dijalog u rješavanju nesuglasica. Također smo odlučni da štitimo prava i interese naše zemlje - rekao je Akar.

Dodao je i kako su oružane snage Turske efikasna, poštovana i odvraćajuća vojna snaga koja svojim trenutnim mogućnostima može odgovoriti na potrebe sigurnosnog okruženja, kao i na prijetnje i rizike od samog izvora.

- Pored učešća u operacijama i inicijativama UN-a, NATO-a i EU, doprinosi međunarodnom miru i stabilnosti kroz bilateralnu saradnju, obuke i vježbe. Oružane snage Turkiye također dijele svoja iskustva i znanja u borbi protiv terorizma s prijateljskim i savezničkim vojskama. Svi koraci koje preduzimamo su da branimo prava i interese Turske. Pod vodstvom našeg predsjednika, Turska je sada postala subjekt u međunarodnim odnosima - kazao je Akar.

Dodao je kako Turska pokušava poduzeti proaktivne mjere za rješavanje problema.

- Zalažemo se za rješavanje svih problema u okviru međunarodnog prava, dobrosusjedstva i dijaloga. Mi nemamo oči na ničiju zemlju. Naš jedini cilj jeste osigurati sigurnost naše zemlje i naših 84 miliona građana. Poštujemo suverenitet naših susjeda u protuterorističkim operacijama. Naš cilj su samo teroristi. U operacijama pokazujemo posebnu osjetljivost prema civilima, historijskim i kulturnim objektima, kao i okruženju - rekao je Akar.

Veliki značaj u bilateralnim odnosima s balkanskim zemljama

Naglasio je da će Turska svojom geostrateškom pozicijom i jakom vojskom nastaviti da bude element stabilnosti u svojoj regiji i davati pozitivan doprinos međunarodnoj sigurnosti.

- Borimo se ne samo za vlastitu sigurnost već i za mir, spokoj i sigurnost bratskih zemalja. U okviru međunarodnih i bilateralnih sporazuma doprinosima svjetskom miru u Libiji, na Kosovu, Bosni i Hercegovini, Kataru, Somaliji kao i mnogim drugim geografskim područjima. Stoga, smatramo da ovo nikoga ne treba uznemiravati i da im treba biti drago jer imaju tako jakog prijatelja i saveznika kao što je Turska - kazao je Akar.

Upitan šta za Tursku znači stabilnost na Balkanu, kazao je kako se prijateljstvo Turske s balkanskim zemljama zasniva na historiji, kulturi, zajedničkoj i duboko ukorijenjenoj prošlosti te međusobnom povjerenju.

- U balkanskim zemljama žive manjinske i srodne zajednice, a u našoj zemlji žive građani porijeklom s Balkana. Stoga, događaji na Balkanu mogu snažno utjecati na Tursku. Očuvanje etničkih, kulturnih, vjerskih i društvenih struktura u regiji i očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu jesu od vitalnog značaja za Tursku. U tom kontekstu, Turska pridaje veliki značaj svojim bilateralnim odnosima s balkanskim zemljama i održava dobre odnose sa svim zemljama u regiji. Naši bilateralni odnosi zasnivaju se na principima nezavisnosti, suvereniteta, poštivanja teritorijalnog integriteta i dobrosusjedstva - kazao je Akar.

Dodao je kako Turska podržava integraciju zemalja regije u evroatlantske institucije.

- Nastavljamo da na svakom nivou pokazujemo da Turska, koja je također balkanska zemlja, pridaje poseban značaj stabilnosti i razvoju regije. Stabilnost i teritorijalni integritet zemalja u regiji važni su koliko za Balkan, toliko i za cijelu regiju. Ovim pristupom nastavljamo da razvijamo saradnju s balkanskim zemljama i pružamo im konkretnu podršku u mnogim oblastima, uključujući i odbranu, sigurnost i odbrambenu industriju - kazao je Akar.

Osvrnuo se i na posjetu Oružanih snaga BiH Senada Mašovića Turskoj te je govorio o tome hoće li biti novih projekata kada je u pitanju vojna saradnja dviju zemalja.

- Imali smo prijateljski i produktivan sastanak. Naša vojna saradnja i vojne obuke s Bosnom i Hercegovinom traju već duže vrijeme. Kao što sam i njemu lično rekao, u skladu s potrebama naše prijateljske i bratske Bosne i Hercegovine, mi ćemo uvijek nastaviti da pružamo najbolju podršku u vojnoj obuci i saradnji koju zahtijeva naše doba. U tom kontekstu, vojni dijalog Turske i Bosne i Hercegovine koji je održan 2021. godine bio je veoma koristan u smislu razvoja postojeće saradnje i utvrđivanja novih oblasti saradnje. Bit će nam veliko zadovoljstvo ugostiti delegaciju Bosne i Hercegovine u Ankari na sastanku vojnog dijaloga koji planiramo održati ove godine - rekao je Akar.

Turska uvijek u prvim redovima za mir i prosperitet na Balkanu, a posebno u BiH

Dodao je kako su sretni zbog učešća Bosne i Hercegovine na Međunarodnoj obuci anadolskih orlova održanoj 2021. godine, a osvrnuo se i na činjenicu da će Bosna i Hercegovina učestvovati u vježbi "EFES-2022", planiranoj za ovu godinu.

- Učešća u ovakvim vježbama doprinose povećanju zajedničke saradnje. Osim vježbi, u vojnim odnosima važno je i učešće na međusobnim kursevima i obukama. Za period 2021/2022. ukupno 97 mjesta gostujućeg vojnog osoblja dodijeljeno je Bosni i Hercegovini, od kojih je 86 u nadležnosti Univerziteta nacionalne odbrane. Kao Oružane snage Turske, imamo saradnju s oko 70 zemalja, a država s najvećom kvotom jeste Bosna i Hercegovina. Sa zadovoljstvom pružamo obuku vojnim licima BiH na ovim kursevima i obukama. Također, imamo kapacitet za podršku Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u oblasti vojne obuke preko kompanija turske odbrambene industrije. Jedan od najboljih primjera za to jeste besplatna obuka za helikopter TUSAS A.S., održana 2019. godine za dva vojna lica iz Bosne i Hercegovine. U skladu sa zahtjevima Bosne i Hercegovine i našim mogućnostima, uzimajući u obzir i zahtjeve današnjice, želimo nastaviti naše aktivnosti vojne obuke i saradnje uz porast i povećanje oblasti - rekao je Akar.

Govorio je i o krizi u Bosni i Hercegovini u posljednjem periodu, gdje srpski političari najavljuju otcjepljenje te stavovima Turrske u tom pogledu.

- Posebno mjesto u našim srcima ima Bosna i Hercegovina, u kojoj sam i ja služio u prošlosti i odakle sam otišao s lijepim uspomenama. Za nas su narodi Bosne i Hercegovine jedna cjelina. Imamo poštovanje i gajimo ljubav prema svim narodima Bosne i Hercegovine, i prema Bošnjacima i Hrvatima i Srbima. Sa žaljenjem pratimo narative o cijepanju Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Smatramo da separatistički govor nikome ne koristi. Stoga pozivamo odgovorne strane da razmisle i razumnije djeluju. Vjerujemo da će rješavanje aktuelnih i potencijalnih problema kroz razgovore i mirnim metodama biti od velike koristi za građane Bosne i Hercegovine - rekao je Akar.

Dodao je kako Turska želi da odnose s Bosnom i Hercegovinom, Kosovom, Makedonijom, Albanijom i svim balkanskim zemljama održi na najvišem nivou.

- Svi koji žive u Bosni i Hercegovini, bez obzira na to da li su bošnjačkog, hrvatskog ili srpskog porijekla, ne trebaju sumnjati u to. Turska je uvijek bila u prvim redovima kada su u pitanju nastojanja da se održi mir i poveća prosperitet na Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini. Zaštita teritorijalnog integriteta i stabilnosti Bosne i Hercegovine u okviru principa utvrđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom je naš glavni prioritet. Naš predsjednik je javnosti jasno saopštio naš odgovor na prijedlog da naša zemlja bude posrednik za rješavanje problema u Bosni i Hercegovini. Kao što sam rekao u svojoj posjeti Bosni i Hercegovini, kako cijenjenim članovima Predsjedništva, tako i uvaženom ministru odbrane, uz saglasnost svih strana, uvijek smo spremni učiniti svoj dio posla - kazao je Akar.

Istakao je, između ostalog, i kako se Turska nalazi u prvim redovima odbrane NATO-a u jugoistočnoj Evropi od svih oblika prijetnji, uključujući terorizam i migracije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.