open-navfaktor-logo
search
Nepotvrđeno
Akcija američke vojske u Siriji, vođa ISIL-a Baghdadi se ubio detonacijom samoubilačkog prsluka?
Američka vojska je izvela specijalnu operaciju protiv vođe ISIL-a, a operaciju je, tvrde mediji u SAD-u, odobrio predsjednik Donald Trump
27.10.2019. u 08:16
get url
text
Abu Bakr al-Baghdadi
get url
text

Specijalci jedinice "Delta Force" su u subotu izveli operaciju u sirijskom gradu Idlibu, u kojoj je, kako tvrde izvori iz Pentagona magazinu Newsweek, poginuo vođa ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi nakon detonacije njegovog samoubilačkog prsluka. Forenzičari trenutno testiraju DNK materijal kako bi potvrdili njegov identitet.

Američka vojska je izvela specijalnu operaciju protiv vođe ISIL-a, a operaciju je, tvrde mediji u SAD-u, odobrio predsjednik Donald Trump.

Zvaničnik američke vojske informisan o rezultatima operacije rekao je za Newsweek da je Baghdadi stradao u akciji, a Ministarstvo odbrane je Bijeloj kući reklo da su "visoko uvjereni" da je ubijen Baghdadi, ali čekaju se dalje provjere DNK materijala i biometrijska ispitivanja.

Viši zvaničnik Pentagona rekao je da je došlo do kratke vatre kada su američke snage ušle u ISIL-ov sistem u idlibovom selu Barisha i da se Baghdadi tada ubio detonacijom samoubilačkog prsluka. Prisutni su bili članovi njegove porodice. Prema izvorima Pentagona, u raciji nije povrijeđeno nijedno dijete, ali su dvije žene stradale detoniranjem vlastitih samoubilačkih prsluka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.