VEZANI TEKST - Nastavak akcije "Mreža IV": Pretresi u Zenici, Srednjobosanskom kantonu i u Sarajevu

U Zenici su uhapšene 23 osobe, u SBK četiri, a u Sarajevu dvije. Prema riječima glasnogovornice MUP-a ZDK Aldine Alić, jedna osoba koja je bila predmet akcije već se nalazi odranije na izdržavanju kazne, dvije su u pritvoru iz ranijih akcija za trgovinu ljudima, dok je za troje raspisana potraga.

Radi se o nastavku opsežne policijske akcije kodnog naziva "Mreža IV", koju provodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, a današnje aktivnosti se provode u saradnji sa Federalnom upravom policije i Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

Današnja akcija je usmjerena na lišenje slobode i procesuiranje osoba koje se sumnjiče za vršenje krivična djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga i nedozvoljenog posjedovanja oružja i municije.

Ova akcija predstavlja nastavak operativnih akcija "Mreža I", "Mreža II" i "Mreža III"  koje su sprovedene u 2016., 2017. i 2019. godini, i u okviru kojih je izvršeno na desetine pretresa, veći broj osumnjičenih lica je lišen slobode, te su pronađene i oduzete značajne količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela, počinjenih od strane lica koja su bila meta operativnih akcija, saopćeno je iz MUP-a ZDK.