Iz Tužilaštva se navodi kako je riječ o osobama za koje je utvrđeno da su putem telefona na javnim mjestima, bifeima, marketima, imali komunikaciju s visokorangiranim pripadnicima terorističke organizacije FETO. Otkriveni su na osnovu izjava ranije uhapšenih pripadnika FETO-a koji su kao svjedoci pokajnici otkrili informacije o strukturama FETO-a.

Tužilaštvo je izdalo nalog za hapšenje, a potom je izvedena istovremena akcija na ukupno 30 adresa u Istanbulu, te u još 22 turska grada. U okviru akcije dosad je priveden 41 osumnjičeni, a za ostalih 24 se još traga. Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a. Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.