Iako je paradajz jedna od najzdravijih namirnica, jer likopen iz ovog povrća dokazano sprečava neke vrste karcinoma, u pojedinim slučajevima može izazvati neugodne nuspojave.

Ako ne možete zamisliti salatu bez ovog ploda, dobro bi bilo da u nastavku pročitate u kojim slučajevima biste ga trebali uzbjegavati ili eventualno smanjiti njegovo konzumiranje.

Refluks kiseline

Paradajz je kiseo i može izazvati žgaravicu kod osoba sa želučanim problemima, poput gastritisa i gastroezofagealne refluksne bolesti. Čak i ako ste zdravi i jedete previše paradajza ili umaka od paradajza, može doći do osjećaja žarenja u želucu.

Problemi sa zglobovima

Ako previše jedete paradajz možete uzrokovati bolove u zglobovima. To je zato što paradajz sadrže alkaloid, poznat kao solanin, koji stvara kalcij u tkivu, pa njegovo gomilanje može uzrokovati upalu, bol i oticanje u zglobovima.

Problemi s bubrezima

Paradajz dovodi do nakupljanja kalcija u tijelu. Tome još dodajte činjenicu da je bogat i nečim što se naziva oksalat - tvar koja, ako se previše konzumira, ne metabolizira lako te može izazvati stvaranje kamenca u bubregu. Paradajz je također bogat kalijem koji može narušiti rad bubrega. Ako već imate problema s bubrezima, budite toga svjesni.

Sindrom iritabilnog crijeva

Ako patite od Sindroma iritabilnog crijeva, paradajz može potaknuti simptome. Oni uključuju proljev, bolne grčeve, nadimanje, plinove i zatvor. U ovom slučaju najbolje je držati se podalje od kiselih namirnica poput paradajza i umaka od ovog povrća.

Može izazvati likopenodermiju

Likopen je vrsta pigmenta koji je prisutan u paradajzu i drugim namirnicama. Kada ga konzumirate u pravoj količini, odličan je za zdravlje srca. Međutim, ako se previše konzumira to može dovesti do pojačane pigmentacije kože, poznate kao likopenodermija.

Urinarni problemi

Hrana koja sadrži visoku količinu kiseline, poput paradajza, može iziritirati mjehur. Ako patite od inkontinencije ili ste skloni urinarnim problemima, najbolje je izbjegavati ili smanjiti ovu vrste hrane. Kuhanje paradajza u ovom slučaju ne pomaže, a proizvodi poput umaka od paradajza i kečapa još su problematičniji.