- Nemojte biti sami u šumi. Buka koja dopire od velikih grupa drži medvjede na udaljenosti.

- Uklonite ostatke hrane, mogu privući medvjeda.

- Budite glasni kako biste dali do znanja da ste tu. Možete i pričvrstiti zvonce na ruksak. Medvjed je vrlo oprezan i neće vam se približiti ako može otići negdje drugo.

- Izbjegavajte mjesta gdje bi medvjed potencijalno mogao loviti - to su, kao najvažnije, mjesta uz rijeke u jutarnjim satima, ranim večernjim satima i tokom noći.

Ako ipak naletite na medvjeda, ovo imajte na umu:

- Nemojte paničariti. Ako vas ne vidi, pokušajte otići bez privlačenja pozornosti. Što ste mu bliži kad vas ugleda, to je veći rizik od njegove reakcije. Ako vas je medvjed ugledao, najvjerovatnije vas se boji.

Životinje obično napadaju kada su povrijeđene, prestrašene ili kad štite svoju mladunčad. Ako medvjed ne pokazuje znakove agresije, dajte mu priliku da ode.

- Nemojte trčati. Medvjedi izgledaju tromo, ali mogu trčati 60 km/h, tako da ga nećete moći preteći. Oni su također dobri u penjanju na stabla, tako da ni pokušaj da se sakrijete od medvjeda na stablu nije dobar izbor. Samo ostanite stajati gdje jeste i nemojte raditi nikakve nagle pokrete. Krenite unatrag dijagonalno i što polaganije možete. Ne okrećite leđa, uvijek mu budite okrenuti licem. Ako vas pokuša slijediti, zaustavite se i ostanite nepomično stajati.

- Izbjegavajte kontakt očima jer označava agresiju, pričajte smireno i samouvjereno.

- Ako vam ne dopušta da odete i priprema se za napad, možete ga pokušati uplašiti bukom, glasnim zviždanjem ili pljeskanjem. Ovakvo neočekivano ponašanje bi ga moglo uvjeriti da ode.

- Ako vas medvjed napadne, pretvarajte se da ste mrtvi - položite lice prema tlu, a ruke stavite na vrat. Time ćete medvjedu dati do znanja da ne predstavljate prijetnju pa bi mogao otići.

Ostanite u tom položaju dvadesetak minuta jer bi se medvjed mogao zadržati u blizini kako bi provjerio jeste li zaista mrtvi ili se samo pretvarate.